Vilka brott framgår av belastningsregistret vid ansökan om legitimation för sjuksköterska?

Hej studerar nu för tillfället till sjuksköterska. Jag har blivit dömd för några brott men endast fått påföljd böter och även villkorlig dom. Kommer detta att synas när socialstyrelsen begär belastningsregister? Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den som avlagt examen för sjuksköterska ska efter ansökan få legitimation för yrket (4 kap. 1 § patientsäkerhetslagen, PSL). Ansökan prövas av Socialstyrelsen (4 kap. 10 § PSL).

När du ansöker om legitimation kommer Socialstyrelsen att kontrollera ditt belastningsregister för att se om du dömts för vissa brott, till exempel narkotikabrott (16 c § förordningen om belastningsregister). Socialstyrelsen kommer bara kunna se sådana brott som framgår av 16 c §, och bara om du dömdes till en annan påföljd än böter.

Socialstyrelsen kommer alltså inte att kunna se följande:

Domar för brott som inte framgår av 16 c §Brott där du dömdes till böter

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Annars får du gärna återkomma till oss!

Vänligen,

Jakob OsmoRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Hälso- och sjukvård? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000