Rätt att få ut uppgifter ur polisens allmänna spaningsregister

2017-01-17 i Sekretess
FRÅGA
Hej. Jag undrar om man kan begära ut ett registerutdrag från polisen spaningsregister? Mvh Thomas
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om polisens spaningsregister finns främst i lagen om polisens allmänna spaningsregister. Reglerna som hänför sig till din fråga finner vi dock i 35 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen. Där står det att uppgifter om en person inte får lämnas ut om det inte står klart att ett sådant utlämnande kan ske utan att den personen eller dennes närstående lider men av det. I 11 punkten i paragrafen står det att denna regel omfattar polisens allmänna spaningsregister.

Detta innebär att uppgifter om personer som omnämns i spaningsregistret som huvudregel inte kan lämnas ut. Bara om det står klart att ett röjande av uppgiften inte kommer leda till att personen lider men av röjandet kan uppgiften lämnas ut, detta är väldigt svårt att uppnå. Som regel kan du alltså tänka att du inte kan få ut uppgifter om andra ur registret.

Du kan dock begära ut uppgifter om dig själv från registret. Sekretess gäller nämligen som huvudregel inte mot den som den är till för att skydda. Det framgår av 10 kap. 1 § och 12 kap 2 § offentlighets- och sekretesslagen.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!

Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (272)
2021-09-17 Kan man få skadestånd när socialtjänsten brutit mot tystnadsplikten?
2021-08-22 Begäran om allmän handling ifråga om personnummer till arbetssökande
2021-08-11 Vad händer när en skolkurator bryter mot sin anmälningsplikt?
2021-08-05 Finns det möjligheter att anmäla arbetsplats anonymt?

Alla besvarade frågor (95852)