Förfaller en förmånstagarförordning om förmånstagaren avlider före försäkringstagaren?

2017-10-15 i Avtal
FRÅGA
Mormor gick bort härom veckan. Hon hade en kapitalförsäkring med min mor och min morbror som första förmånstagare. Men även min morbror har gått bort, före mormor. Han hade två barn. Min fråga är nu om försäkringen kommer tilldelas min mor eller om hans barn också kommer att få ta del av den? Som jag förstått så ska den inte ingå i kvarlåtenskap och att en förmånstagarförordning förfaller om en förmånstagare avlider före försäkringstagaren. Stämmer det? Tacksam för svar!
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Huvudregeln är att försäkringsersättningen går till förmånstagaren om försäkringstagaren dör men sedan innan gjort ett så kallat förmånstagarförordnande (14 kap. 1 § försäkringsavtalslagen (FAL)). Ersättningen blir inte föremål för arv i övrigt (14 kap. 7 § 1 st. FAL), för att säkra att ersättningen riktas mot den som det var menat. Detta innebär att förmånstagarförordningen förfaller vid förmånstagarens död.

Bröstarvingar och makar till försäkringstagaren har däremot en rätt till att jämka en sådan tillämpning om det skulle leda till ett resultat som är oskäligt mot dem (14 kap. 7 § 2 st. FAL). Bröstarvingar är barn, om barnen är döda så träder barnbarn in som bröstarvingar enligt istadarätten - dina kusiner är alltså bröstarvingar till er mormor (2 kap. 1 § ärvdabalken). Vid prövningen om det vore oskäligt att tillämpa förmånstagarförordningen ska beaktas deras ekonomiska förhållanden. Om de inte ärvt särskilt mycket efter din morbror eller i övrigt har dålig ekonomi så kan de få en del av eller hela den ersättning som deras far var berättigad till som förmånstagare. De måste då stämma försäkringsbolaget till domstol inom ett år från det att bouppteckningen efter din mormor gjordes, annars förlorar de deras eventuella rätt till jämkning (14 kap. 7 § 3 st. FAL).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)