Får man vägra att utföra alkoholtest m.m?

2015-08-31 i Polis
FRÅGA
Vilka rättigheter har man när en polis stoppar en för olika orsaker som tex alkotest eller fortkörning. Har man rätt att ej besvara frågorna som polisen frågar och vägrar ta blåstest? om man inte är gripen får man väl bara åka därifrån?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

I Sverige har vi inga lagar eller regler som kan tvinga någon att besvara polisens frågor, vilket innebär att en som blivit stoppad av polisen har rätt att vara helt tyst.

Om du däremot vägrar att utföra de alkoholtest som polisen vill att du ska göra kan de, om de misstänker dig för rattfylla, kräva att du ska följa med för blodprov. I praktiken innebär det att du visserligen kan vägra att utföra alkoholtest på plats, men att du då riskerar att bli tvingad för tester på annan plats i form av blodprov.

Mikael Jonasson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Om man då skulle artigt tacka nej till blåstestet och körs till sjukhuset för att tvingas på ett blodprov kan dom bara släppa en där eller har man någon sorts rätt att få skjuts tillbaka till bilen som lämnades på platsen?
2015-10-04 15:42
Om man nekar tester och det exter vissar sig inte har druckigt efter att med våld tvingats lämna blodprov har man då rätt till skadestånd för olagafrihetsverövande? Och vad är den särskilda anledningen tIll mistanke om polis spärra av en väg och testar alla som kör förbi? Är alla medborgare misstänkte från födslen?
2019-06-15 09:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (297)
2020-10-20 Vad händer efter en anmälan?
2020-10-19 Får polisen basera misstanke om brott på tidigare belastning?
2020-10-18 Vad kan jag göra om jag blivit felbehandlad av polisen?
2020-10-15 Kan en polisman tillgripa våld oprovocerat?

Alla besvarade frågor (85192)