Inte straffmyndig och belastningsregister

2017-05-24 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej. Jag är bara 14 år och har blivit tagen för snatteri 3 gånger hos polisen, den 3e gången blev igår och jag tror att jag kommer få en polisanmälan för det.Hur kommer det bli för mig i framtiden kommer det stå i mitt brottsregister och påverka min framtid, gymnasium och så eller?
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom att du är under femton år är du inte straffmyndig och kan således inte bli dömd till påföljd för ditt brott, 1 kap. 6 § brottsbalken. Detta innebär att det inte heller kommer att registreras i belastningsregistret, 3 § lag om belastningsregister.

Tänk dig för i framtiden, begår du nya brott när du väl fyllt femton år kommer de nya brotten tas med i belastningsregistret, vilket avsevärt kan försvåra dina chanser att få vissa jobb.

Hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2642)
2021-07-31 Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?
2021-07-31 När en husrannsakan får genomföras
2021-07-30 Kan kungen åtalas?
2021-07-29 Griftefridsbrott

Alla besvarade frågor (94634)