Avtal om förskott på arv och dess giltighet vid bouppteckning

2017-03-02 i Förskott på arv
FRÅGA
Vi är 4 st som ärver våra föräldrar och en av syskonen ska få ett förskott på arvet för att köpa en lgh. Kan vi skriva ett eget inbördes avtal ,gäller det i såna fall vi bouppteckningen? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Det går utmärkt att skriva ett inbördes avtal om förskott på arv om mottagaren av förskottet är avtalspart och medger förskottet. Förskott på arv kan bevisas på andra sätt men upprättande av ett avtal förenklar bevisningen och underlättar för avräkningen vid en framtida bouppteckning. Avräkningen av förskott beräknas vid bouppteckningen utifrån egendomens värde vid tillfället för mottagandet av förskottet. Förskott på arv regleras i 6 kap. ärvdabalken (ÄB) se här.

Bra att veta

En gåva från en förälder till en bröstarvinge får innehålla ett förbehåll om att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Eftersom ni är 4 syskon kan detta verka orättvist men det är arvlåtarens rätt enligt 6 kap. 1 § ÄB.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94588)