Allmänna handlingar samt JO-anmälan

Hej,

Jag skulle vilja veta vart man vänder sig om man misstänker att en polis har begått tjänstefel.

Anledning till min fråga är följande: Jag och min sambo håller på separera just nu och har en ganska infekterad situation för vad gäller bodelningen. Jag har märkt att hon i sin bitterhet har börjat sprida rykten om mig och försöker ställa till problem för mig och mina barn i vårt privata liv. I och med det har hon begärd ut en kopia på en dom som gäller mig, vilket i sig är laglig i och med att domar är offentlig handling. Saken är dock att domen är mer än 5 år gammal och därför inte finns kvar i det datoriserade registret hos hovrätten men endast i pappersarkivet. Trots det har min sambo lyckats få fram det exakta numret på domen som det gäller. Själv hade hon inte kunnat lyckas med det på annat sätt än att bläddra i arkivet, i vilket fall hon inte hade behövt begära ut en kopia via email.

Jag är därför säker på att hennes fd-sambo som är polis har tagit reda på exakt domnummer genom att göra en sökning på mig i polisens register, och sedan har informerad henne om det han har hittat. En sådan sökning bör dock vara olaglig i och med att jag inte är föremål för misstanke i något ärende idag. Att lämna sådan information vidare till en privatperson bör vara en än mer olaglig handling.

Är det något jag kan göra?

Jag skulle vilja göra en anmälan mot polisen i fråga. Hur går jag till väga?

Lawline svarar

Hej Michael,

Tack för att du vänder dig till Lawline för hjälp!

Att begära ut allmänna handlingar från domstolar är som du säger regelrätt och utgör inte något brott. Det ska dock tilläggas att om en dom finns kvar hos exempelvis en Hovrätt kan man fortsatt vända sig till denne för att få tag information, t.ex. målnummer i ett gallrat ärende. Om domen finns kvar i fysisk form kan man alltså vända sig direkt till domstolen för att begära ut information kring denna, detta har en domstol skyldighet att bistå med (se serviceskyldigheten enligt Förvaltningslagen här: FL 4 §). Det räcker många gånger med ett personnummer eller annan specifik information för att de ska kunna göra en kortare utredning och kolla fysiskt i deras arkiv. Det finns alltså även denna möjlighet för att komma åt en gammal dom.

Polisen själv gallrar sina register och bör således inte kunna se ärenden i misstankes/belastningsregistret ifall detta genomförts. Mer om dessa rutiner framgår här: MR/BR hos Polisen.


Om det dock vore så att en tjänsteman, t.ex. en Polisman använder sina befogenheter till att missbruka dessa genom att söka på personer där det inte finns något aktuellt ärende skulle jag tro att detta kan räknas som tjänstefel om det på något sätt skadar personen i fråga. Jag kan dock inte med säkerhet fastställa detta då scenariot du beskriver är för hypotetiskt. Dessutom görs en sådan bedömning i utredningen av Justitieombudsmannen (JO).

Skulle man alltså vilja anmäla en myndighet kan man vända sig till JO och göra denna. Mer om denna process kan du läsa här. Skulle du känna att detta är nödvändigt är det alltså hit du ska vända dig för att anmäla tjänstefel av Polisman och/eller Polismyndigheten.


Hoppas du fått svar på dina frågor i ärendet.


Med vänliga hälsningar,

Viktor SerbánRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Justitieombudsmannen (JO)? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo