Vad kan göras om ett styrelsebeslut strider mot föreningens stadgar?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Jag tolkar din fråga som att du undrar huruvida styrelsens beslut att sponsra basmedicinsk utbildning strider mot de syften som stadgas i föreningens stadgar och i donationsbrevet.
Det finns ingen särskild lag som reglerar ideella föreningar i Sverige. En ideell förening styrs i första hand av sina stadgar och i andra hand av allmänna principer inom föreningsrätten. Vid tillämpning kan det vara användbart att även beakta lagen om ekonomiska föreningar för att få vägledning i frågor som rör en föreningsorganisation. Det är dock viktigt att notera att lagen inte är avsedd att reglera ideella föreningar specifikt.
Tolkning av stadgar och styrelsens beslut
I din fråga skriver du att föreningen har till ändamål att i Sverige sprida kännedom om och stödja den på vetenskapliga grunder byggda homeopatiska läkemetoden, vilket jag förutsätter är formulerat i stadgarna. Även om denna formulering kan verka självklar, väcker den flera tolkningsfrågor.
Om föreningen väljer att stödja en basmedicinsk utbildning som inte ingår i homeopatiutbildningen, kan detta ses som att man går emot syftet att främja den vetenskapliga grunden för homeopati, då basmedicin inte är direkt relaterad till homeopatisk behandling. Bidraget på 72 000 kr per elev (2 000 kr per månad) skulle istället kunna användas för att stödja personer som utbildar sig direkt inom homeopati, vilket bättre överensstämmer med föreningens syfte. Att stödja basmedicinsk utbildning kan därför uppfattas som att föreningen fördelar sina resurser bort från sitt huvudsyfte.
Å andra sidan går det att invända med att basmedicinsk utbildning är ett komplement till homeopati. Genom att ge bidrag för sådan utbildning kan föreningen bredda sina medlemmars kunskap, vilket i sin tur kan stödja homeopatin som behandlingsmetod genom en mer förståelse av medicinska sammanhang.
Diskrimineringsrättsliga aspekter
Du upplever att eleverna på din homeopatiskola diskrimineras eftersom de inte kan erhålla bidrag. Enligt diskrimineringslagen (1 kap. 5 § 4 p. DL) skyddas man dock endast från diskriminering baserat på vissa grunder, som kön, ålder, etnicitet eller funktionsnedsättning. Att en viss utbildningsinriktning exkluderas faller inte under dessa skyddade grunder.
Inom föreningsrätten finns dock en likhetsprincip, vilket innebär att föreningen är skyldig att behandla alla sina medlemmar lika, om inte stadgarna anger något annat. Därför skulle det kunna hävdas att beslutet strider mot denna princip, om det inte finns särskilda skäl för att behandla medlemmar som utbildar sig inom en viss inriktning annorlunda.
Att angripa ett beslut som strider mot föreningens ändamål
Enligt praxis så kan – och bör – förutsättningarna för att hålla extrastämma regleras i föreningens stadgar. Om ett beslut fattats av styrelsen som du anser går emot föreningens stadgar och ändamål, kan du begära en extrastämma för att få en noggrann genomgång av beslutet. Under denna stämma kan du ifrågasätta styrelsens beslut och be om en förklaring av deras motivering. Om andra medlemmar delar din uppfattning om att beslutet är felaktigt kan du samla deras stöd och skapa ett gemensamt agerande för att pressa styrelsen att ompröva beslutet.
Det följer vidare av allmänna rättsprinciper att en medlem i en ideell förening genom klandertalan ska kunna få en rättslig prövning av frågan om ett beslut som fattats av föreningens högsta beslutande organ strider mot stadgarna och därmed är ogiltigt.
Rekommenderade åtgärder
Jag förstår att du gärna vill ha ett klart svar på om beslutet går emot stadgarna, men tyvärr går det inte att ge ett definitivt ja eller nej. Det verkar dock som om du har en grund för att hävda att beslutet inte strider mot stadgarna, och argumentet kan stärkas ytterligare med hjälp av donationsbrevet.
Vad gäller vägen framöver rekommenderar jag att du först noggrant går igenom föreningens stadgar för att se om det finns några specifika regler som kan vägleda i denna situation. Om du fortfarande anser att styrelsens beslut strider mot föreningens syfte och stadgar, bör du se över möjligheten att begära extrastämma för att få frågan prövad. Under stämman kan du framföra dina synpunkter och be om att beslutet om basmedicinens finansiering omprövas. Om andra medlemmar delar din åsikt kan ni tillsammans samla stöd för att stärka er position. Om föreningen inte beaktar era synpunkter kan du också överväga att vidta rättsliga åtgärder genom klandertalan för att få en rättslig prövning av beslutets giltighet.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig till mig på sara.djogic@lawline.se.