Sambo VS. gift

2017-02-10 i Testamente
FRÅGA
Hej!Har en fråga angående vad som händer när sambo som jag delar hus med avlider?Vi har gemensamma barn. Sedan undrar jag om det blir någon skillnad om vi gifter oss?Mvh
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En stor skillnad mellan att vara sambo och gift är att man vid samboskap inte per automatik ärver varandra, det gör man däremot som gifta. Är man samboende är det alltså viktigt att man skriver testamente om man vill att sin sambo ska ärva en själv vid sin bortgång. Är man gift följer det däremot av lag att den andra maken/makan har rätt till arv före gemensamma barn, vilket innebär att man i denna situation inte behöver skriva något testamente.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94271)