Provjobb och förtal
Lawline svarar
Hej Ann-Britt!
Som jag tolkar dig undrar du över två saker. För det första, är det lagligt att låta någon provjobba utan betalt? För det andra, kan du bli anmäld för förtal för de uppgifter om företaget du spridit på Facebook?
Vad gäller den första frågan är det inte ovanligt att personer får erbjudande om eller tvingas att jobba gratis, så kallat provjobb. Detta område är lite knepigt, eftersom det inte finns någon lag som säger att detta system är olagligt. Utgångspunkten får istället bli vad du och din arbetsgivare avtalat om. Om ni kom överens om att du skulle jobba gratis under viss tid ser jag inte att du har rätt till lön, men om ni däremot kom överens om att du skulle få lön från början är det fråga om ett avtalsbrott. En annan viktig fråga är huruvida din arbetsplats är bunden av kollektivavtal då det är troligt att chefens agerande inte är förenligt med ett sådant. Utifrån din fråga får jag intrycket av att det är mindre arbetsplats det handlar om och isåfall är det möjligt att det inte finns något kollektivavtal, men du bör kolla upp det. Om du är medlem i ett fackförbund bör du även kontakta detta för att se vad de kan göra för dig.
Den andra frågan är huruvida du kan bli anmäld för förtal på grund av att du berättat om din upplevelse på Facebook. Förtal är ett brott som består i att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller att du annars lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta någon för andras missaktning.
I regel kan man inte begå förtal gentemot juridiska personer. Har du däremot pekat ut en viss person, eller om affären är starkt förknippad med en viss person som på detta sätt blir utpekad, kan det bli fråga om förtal. Att utsätta någon för andra missaktning innebär i praktiken att uppgiften ska vara nedsättande för någons ”goda namn och rykte”. Av din fråga framgår det inte exakt vad du skrev på Facebook, men det är inte orimligt att en enkel beskrivning av det skedda skulle falla in och därmed utgöra en nedsättande uppgift.
Det finns även en ansvarsfrihetsregel när det gäller förtal som innebär att man går fri om man visar att det var försvarligt att lämna uppgiften samtidigt som uppgiften är sann eller att det finns skälig grund för den. Vi kan utgå ifrån att uppgiften du lämnade var sann, och då är frågan huruvida det var försvarligt att lämna uppgiften i fråga. I Sverige har vi en vidsträckt yttrandefrihet samtidigt som jag skulle vilja påstå att samhällets intresse av att oskäliga och omoraliska arbetsvillkor undanröjs är starkt. Detta måste dock vägas mot affärsägarens rätt att inte bli utsatt för nedsättande uppgifter. Utan att veta exakt vad du skrev på Facebook är det svårt att ge ett tydligare svar, men generellet kan det konstateras att det är tämligen ovanligt att bli fälld för förtal i Sverige.
Förtal är ett brott som inte faller under allmänt åtal, utan den som vill driva en förtalsprocess i domstol måste i normalfallet själv göra det i tingsrätten, utom i de ytterst få fall som anses så viktiga ur allmän synpunkt att de tas upp av JK. Detta är inte ett sådant fall.
Hoppas svaret var till någon hjälp!