Frågor om gåvoavtal, gåvobrev m.m.
Hur mycket får man ge bort? Finns det någon undre gräns?
Om jag ger bort tex, 200 kr, 2000 kr, 20 000 kr eller 200 000 kr i present/gåva, när ska det vara gåvobrev/annat?
Alltså vart går gränsen, från vilken summa måste ha gåvobrev/annat/ha papper på presenten/gåvan?
När ska man börja beskatta en present/gåva, vid vilket belopp? Och om man skriver gåvobrev, så är det skattefritt?
Är det skillnad på om man ger pengar, bil, fastighet, guld, konst....?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
Jag kommer besvara din fråga genom att först förklara hur en giltig gåva görs, sedan gå igenom gåvobrev, gåva av olika typer av egendom och skatt.
Rekvisiten för att gåva ska vara giltig
En gåva är ett avtal, så kallat gåvoavtal. Du kan ge vad du vill i gåva, det finns inga regler för hur mycket eller hur lite man kan ge i gåva. Det är en frihet som gåvogivaren har att besluta om vad denne ska ge i gåva, det är inte reglerat i lag. Det enda som krävs för att en gåva ska vara giltig är att den sker frivilligt, en förmögenhetsöverföring görs från gåvogivaren till gåvotagaren, och att syftet med detta är att gynna den mottagande parten, dvs. gåvogivaren ska ha en gåvoavsikt. Det finns därutöver inget krav på att man måste upprätta ett gåvoavtal (gåvobrev) skriftligen för att gåvan ska vara giltigt, muntliga gåvor är lika giltiga som skriftliga gåvoavtal.
Gåva av olika typer av egendom och formkrav
Du kan ge i princip vad som helst i gåva, t.ex. pengar, bil, guld, konst (s.k. lös egendom) gåvobrev behöver upprättas. Vilken typ av egendom det rör sig om är inte av betydelse. Ger du dock en fastighet, som är en fast egendom, i gåva måste dock vissa formkrav uppfyllas, såsom för överlåtelse av fastighet, vilket följer av 4 kap 29 § jordabalken (1970:994). För gåva av fastighet måste ett gåvoavtal ingås skriftligt, vara undertecknat av både gåvogivaren och gåvotagaren, ha en överlåtelseförklaring och fastigheten i fråga måste anges. Om ett sådant gåvoavtal inte upprättas är gåvan av fastighet ogiltig.
Gåvobrev
Givetvis är det ur ett bevishänseende bättre att även ha upprättat ett gåvobrev när man ger en gåva. När man ger en gåva kan man ha olika villkor, t.ex. villkora om att gåvan ska utgöra gåvotagarens enskilda egendom så att den inte ingår i gåvotagarens eventuella bodelning. Vid en tvist kan då ifall gåvobrev upprättats gåvotagaren enkelt bevisa att egendomen han har är en gåva med villkoret om att det är dennes enskilda.
Skatt
I Sverige finns det inte en gåvoskatt. Det man får i gåva behöver man inte betala någon skatt för oavsett om gåvobrev har upprättats för gåvan eller ej, dvs. förvärv man gör genom gåva är skattefria, vilket följer av 8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229).
Hoppas att svaret var till din hjälp. Har du fler frågor är du välkommen att ställa en ny till Lawline.
Hälsningar,