Förolämpning
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Att uttrycka sig nedsättande mot en annan människa kan vara brottsligt. Det brott som du då kan göra dig skyldig till är förolämpning (5:1 BrB). I 5 kap 1 § Brottsbalken stadgas att den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter. Den hänvisning som görs till 1 och 2 §§ innebär att brottet förolämpning är subsidiärt till förtalsbrotten. Med detta menas att om den brottsliga handlingen faller under förtalsbrotten i 1 eller 2 §§ i 5 kap Brottsbalken, ska personen dömas för någon av dessa och således inte för förolämpning .
I ditt fall är dock förtalsbrott inte aktuellt eftersom du inte riktar meddelandet till någon annan person än den utsatte, d.v.s. ingen annan hör uttalandet. Den som förtalar någon, uttrycker sig nedsättande om honom eller henne till någon annan eller andra.
Vad som kännetecknar förolämpning är att det är ett angrepp på självkänslan, - en kränkning av den personliga äran och det riktar sig till den utsatta personen och ingen annan.
Förolämpning är ett målsägandebrott vilket innebär att den som utsatts för brottet måste väcka åtal för att få till stånd en rättegång till skillnad från angivelsebrott, där åklagaren har en s.k. absolut åtalsplikt, vilket innebär att åklagaren är skyldig att väcka åtal om han eller hon bedömer att det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts och om det går att bevisa vem som har begått det (de flesta brott är angivelsebrott).
Endast under vissa speciella omständigheter kan även åklagaren väcka åtal i förolämpningsmål men då krävs att det är påkallat från allmän synpunkt och att det gäller mycket allvarliga förolämpningar eller systematiska förolämpningar under en viss, tid vilket inte är aktuellt i ditt fall.
Mvh,