Ansvar för förrättande av bouppteckning m.m
Jag är ett särkullsbarn, haft god kontakt med min pappa sämre med hans fru. Dem hade 2 egna barn varav en avled 2 dagar innan min pappa.
Min pappa dog 17/9 och det finns en son till från deras äktenskap, så det är han ,sonen som dog hans son på 13 år och jag då särkullsungen numera 53 år.
När går så att sägen tiden ut för att ta upp en bouppteckning? Räknas lösören, en lyxig bil in som står på pappas fru etc?
Oroar mig lite för att månaderna då pappa var på sin dödsbädd tror jag han utsattes för påtryckningar om hur viktigt det var att rädda kvarvarande fruns ekonomiska ställning.
Frun ifråga gjorde ekonomiska tillboryakommande i pappas företag och klarade sig utan rättsliga påföljder tack vare pappa kompromissade ett arvode att det hela tystades ned. Frun är tio år yngre än pappa och slutade redan jobba i 50års åldern, så under pappas begravning hörde man mest hennes oro inför framtiden, ekonomiskt sett.
Kan dem fått min pappa till att jag är borta ur leken totalt, dvs bara halva min arvslott och resten när frun dör? När är det senast dax att ta upp pappas bouppteckning och VEM vänder jag mig till om inte frun gör ngt?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Inledningsvis ska poängteras att det finns en rättslig distinktion mellan att vara gift eller i ett samboförhållande. Detta har betydelse i och med att utfallen är olika beroende på din fars relation. Eftersom det dock framgår av din fråga att partnern var din fars "fru" ska jag i följande redogörelse utgå ifrån att de var gifta vid hans död.
Din frågeställning aktualiserar Ärvdabalken (1958:637).
Bouppteckning- Vad gäller?
I regel ska en bouppteckning förrättas senast tre månader efter dödsfallet. Skatteverket kan emellertid efter ansökan inom dessa tre månader förlänga tiden om det är påkallat med hänsyn till boets beskaffenhet eller annan särskild orsak (se 20 kap. 1 § ÄB). En bouppteckning kan göras privat eller med professionell hjälp. Bouppteckningen ska därefter förrättas av två gode män som utses av dödsbodelägarna som har egendomen i sin vård och boutredningsmannen eller testamentsexekutor gemensamt (20 kap. 2 § ÄB). Det är även dessa som ska gemensamt bestämma tid och ort för bouppteckningen. Skatteverket har dock det yttersta ansvaret att se till att bouppteckning förrättas och ges in inom en föreskriven tid. Vid det fall att detta försummats får Skatteverket vid vite förelägga en viss tid alternativt förordna en lämplig person att föranstalta det (20 kap. 9 § ÄB).
Vad ingår i bouppteckningen?
I bouppteckningen ska den dödes tillgångar och skulder antecknas med utgångspunkt för hur dessa var vid dödsfallet. Därvid ska tillgångarnas värde och skuldernas belopp anges (20 kap. 4 § ÄB 1 st). Var den döde gift, ska båda makarnas tillgångar och skulder var för sig antecknas och värderas (20 kap. 4 § ÄB 2 st). Detta har betydelse i ett senare sammanhang. Innan arvsskiftet kan ske kommer först göras en bodelning av makarnas tillgångar som utgör giftorättsgods, vilket oftast är all egendom såtillvida inget är att betraktas som enskild egendom via testamente eller gåva.
Laglott
Vad gäller dina misstankar avseende arv och den eventuella interna uppgörelsen mellan din far och hans fru kan endast ett generellt svar ges. Du och dina halvsyskon är som utgångspunkt bröstarvingar efter er fars död (2 kap. 1 § ÄB). Det var emellertid fullt möjligt för honom att testamentera delar eller hela kvarlåtenskapen med undantag för era respektive laglotter, motsvarande halva arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Skulle ett testamente inskränka i din laglott ska du påkalla jämkning för utfående av din lagstadgade laglott (7 kap. 3 § ÄB). Resterande belopp (eller den s.k disponibla kvoten) kan dock testamenteras till frun.
Klander av testamentet kan ske i enlighet med 13 kap. ÄB. Detta aktualiseras vid fall där t.ex testamentet inte upprättats i laga form (med beaktande av formkraven i 10 kap. 1-2 §§ ÄB) eller genom missbruk av testatorns oförstånd. Detta kan dock tänkas bli svårt att bevisa.
Om just ditt fall
Eftersom din far avled den 17 september 2018 ska sålunda bouppteckning förrättas senast 17 december 2018. Om ni väljer att sammanställa bouppteckningen på egen hand, förutsätts som utgångspunkt att ni gemensamt måste komma överens om bouppteckningen samt utse två gode män som ska förrätta denna. Skulle detta inte ske kan Skatteverket förordna om en lämplig person att förrätta bouppteckningen. Skatteverket har förvisso ett eget ansvar i att bouppteckningen upprättas men jag rekommenderar ändå dig att själv kontakta dem. Du kan exempelvis ringa dem (se här) eller besöka ett servicekontor (se här).
Beträffande bilen ska värdet av denna redovisas för i bouppteckningen. Detta sker som en särskild blankett för den efterlevande makens tillgångar. Bilens värde kommer därefter att hälftendelas mellan makarna vid ett senare skede i samband med bodelningen. Skatteverket har blanketter som kan användas av den som ska upprätta en bouppteckning. Dessa finner du här: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/4600.4.39f16f103821c58f680006692.html
Med vänlig hälsning,