Begära underlag i egenskap av ensam dödsbodelägare
Lawline svarar
Hej,
Tack för dina frågor!
1) Har du som dödsbodelägare rätt att ta del av advokatens utredning?
Ja, i egenskap av ensam dödsbodelägare har du rätt att förvalta och företräda dödsboet, vilket innebär att du har rätt att ta del av handlingar och information som rör din frus pågående rättsprocess. En advokats uppdrag upphör inte per automatik vid en klients bortgång, utan det blir en fråga för dödsboet att hantera tillsammans med advokaten. Eftersom du är ensam dödsbodelägare, har du rätt att begära underlag av relevans till det pågående målet.
Mitt råd är att du skickar ett formellt brev till advokaten där du påtalar att du i egenskap av ensam dödsbodelägare har rätt att ta del av redovisning i målet och att du önskar utfå allt underlag (handlingar och kommunikation). Notera dock att advokaten kan ha rätt att debitera dig/dödsboet för det arbete som advokaten ägnar åt att ta fram detta underlag, så var noggrann med exakt vilket underlag eller information du önskar utfå för att den administrativa kostnaden inte ska bli allt för hög.
Om advokaten fortsätter att ignorera dig kan du försöka anmäla advokaten till Advokatsamfundet.
2) Har advokaten brutit mot god advokatsed?
Det finns vissa omständigheter som indikerar att advokaten kan ha brutit mot reglerna för god advokatsed enligt Sveriges Advokatsamfund. En advokat är skyldig att hålla sin klient (eller den som företräder klientens dödsbo) informerad om ärendets utveckling. Att inte höra av sig på ett helt år och undvika kontakt kan vara ett brott mot god advokatsed. Vidare är advokater skyldiga att utföra uppdrag med ”omsorg, noggrannhet och tillbörlig skyndsamhet”. Två års inaktivitet kan vara en grund för klagomål.
Slutligen kan det finnas grund för att bestrida advokatens arvode om denne påstår sig ha utfört arbete som i själva verket inte har utförts eller om denne har redovisat oskäligt lång tid för vissa arbetssysslor. I ett sådant fall kan man som konsument göra en anmälan till Advokatsamfundets konsumenttvistnämnd: https://www.advokatsamfundet.se/konsumenttvistnamnden/(observera dock att detta enbart gäller i förhållande till privatpersoner och inte juridiska personer).
3) Har advokaten juridiskt sett fortfarande fullmakt att begära ut handlingar?
Huvudregeln i svensk rätt är enligt 21 § avtalslagen att en fullmakt fortsätter att vara giltig även efter fullmaktsgivarens bortgång. Detta är dock endast en huvudregel och om fullmakten föreskriver att fullmakten ska upphöra vid fullmaktsgivarens bortgång så gäller i stället det sistnämnda. Fullmakten kan även upphöra om särskilda skäl skulle föreligga som talar för att det vore direkt olämpligt att fullmakten ska gälla. Baserat på den informationen du har angivit kan jag dock inte se några sådana särskilda skäl i förevarande fall.
4) Behöver du en fullmakt från din fru för att utfå underlag från facket och företaget?
Som ensam dödsbodelägare har du rätt att begära ut uppgifter som rör dödsboet och dess rättigheter. Om facket och arbetsgivaren vägrar, kan du begära att de visar vilken laglig grund de har för att neka dig tillgång till utredningen. Du kan även ta hjälp av en jurist för att framställa ett kravbrev riktat mot facket/företaget med förklaring att rättsliga åtgärder kan behöva vidtas mot dem om de inte lämnar ut det begärda underlaget.
Tveka inte att höra av dig till oss om du önskar ytterligare rådgivning eller om du behöver ett ombud i ditt ärende. Du kan nå oss genom följande länk: https://lawline.se/boka eller genom att skicka ett mejl till info@lawline.se.