Vilken uppsägningstid gäller när jag är inneboende hos en person?

2017-10-12 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Vi är fyra stycken som är inneboende i ett hus tillsammans med han som äger huset. Nu är vi två som vill flytta ut och båda fick, när vi flyttade in, höra att det är en månads uppsägningstid som gäller. Vi frågade om kontrakt men han ville inte skriva något. Nu har ena tjejen pratat med honom och fick då höra att det stämmer inte med en månad utan att det är två månader. En liten stund senare fick vi andra inneboende ett sms där det stod att det är två månader som gäller. Han hävdar att det skett ett missförstånd. Det kan tilläggas att bara två av oss betalar med banköverföring. De andra två betalar kontakt, eftersom att han ville ha det på det viset. Vad är det som gäller? Vi har inget som bevisar något utan allt är muntligt. Är det hyresvärdens ord som väger tyngst?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du anser att mitt svar är i behov av kompletteringar eller förtydliganden är du välkommen att publicera en kommentar, alternativt mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

När en person hyr ut sin egen bostad gäller i första hand de regler som finns i lagen om uthyrning av egen bostad, som jag hänvisar till nedan. Först om den lagen saknar nödvändiga bestämmelser blir "vanliga" hyreslagen aktuell att titta på (vilket inte är fallet här).

Enligt 3 § har hyresgästen alltid rätt att säga upp hyresavtalet med en månads varsel. Sker uppsägning den 12:e oktober upphör således avtalet den 30:e november. Hyresvärden saknar möjlighet att ställa tuffare uppsägningskrav än vad som anges i lagen.

Svaret på din fråga är därmed mycket enkelt. Din uppsägningstid är en månad och detta gäller oavsett om hyresavtalet är muntligt eller skriftligt. Att din hyresvärd hävdar någonting annat tolkar jag som ett uttryck för antingen okunskap eller ren och skär girighet (vilket ju stämmer bra överens med att han sannolikt inte kommer deklarera sina kontanta hyresinkomster).

Min rekommendation till dig och dina kompisar är att stå på er och nonchalera eventuella påtryckningar från hyresvärdens sida. Vill du ha hjälp med att bemöta ny argumentation står jag till förfogande i enlighet med ovan.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95781)