Vilken påverkan har en pågående skilsmässoprocess på ett framtida äktenskap?

FRÅGA
Hej,Jag genomgår just nu en skilsmässa, som dragit ut på tiden, men vi är i slutet av betänketiden nu då vi har gemensamma barn. Vi kommer således skicka in skilsmässopapperen väldigt snart. Vi har inte gjort någon bodelning ännu, men kommer påbörja den. Jag har sen ett tag tillbaka en ny relation och vi planerar att gifta oss i hennes hemland i slutet av året. Vad ställer detta för krav på min nuvarande skilsmässoprocess om jag vill gifta om mig? Räcker det juridiskt att vi är skilda eller krävs det att även bodelningen är klar innan jag gifter om mig?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hinder för äktenskap räknas upp i Äktenskapsbalkens andra kapitel och inkluderar att man som redan gift man inte får ingå i äktenskap tills det är upplöst.

Ett äktenskap anses upplöst när domen om äktenskapsskillnad vunnit laga kraft. (6 §, 5 kap, Äktenskapsbalken) Den pågående betalningsprocessen påverkar inte ens möjligheter att ingå i ett nytt äktenskap.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Amanda Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1251)
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?
2021-06-30 Kan ett äktenskapsförord tecknas under pågående äktenskap? + hur behandlas pensionssparande vid bodelning?
2021-06-30 Måste ett äktenskapsförord vara registrerat hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (94253)