Äger makar ett ärvt hus tillsammans?
Hej! 1,5 månad innan vi gifte oss avled min makes pappa. Eftersom min make är enda barnet och pappan var skild så går hela arvet till min make. I detta arv fanns ett hus som vi nu har flyttat till. Det finns inget testamente efter hans pappa. Äger vi då halva huset var eftersom vi är gifta, eller är det enbart min makes hus eftersom hans pappa gick bort innan vi gifte oss?
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!
Jag tolkar din fråga som att du undrar om du och din make tillsammans äger fastigheten han ärvt efter sin pappa.
Svar på din fråga:
Du äger inte huset på grund av ert äktenskap. Däremot kan du få rätt till huset eller värdet av huset i det fall att du och din man skulle skilja er.
I rättsutredningen nedan kommer jag förklara mer utförligt vad som gäller.
Aktuella lagar:
Regler om arv hittar vi i ärvdabalken (ÄB). Regler om fastigheter finns i jordabalken (JB). Regler om makars egendom finns i Äktenskapsbalken (ÄktB).
Vad gäller kring egendom mellan makar?
Som huvudregel gäller att varje make råder över sin egendom, (1 kap 3 § ÄktB). Med detta menas att när du eller din man får egendom, till exempel genom köp, gåva eller arv, så är det den av er som förvärvar egendomen som äger egendomen. Så länge ni är gifta äger därför du och din make er respektive egendom separat.
Din make ärver sin pappas hus och egendom:
Du berättar at din make är ensam arvinge efter hans pappa. Jag tolkar det därför som att din make är ensam dödsbodelägare efter sin pappa. Eftersom bara en person ärver din mans pappa räcker det med en registrerad bouppteckning hos Skatteverket för att tillgångarna skall övergå till din man (20 kap 5 § Ärvdabalken). Det framgår inte av din fråga om bouppteckningen efter din makes pappa registrerats hos Skatteverket ännu. Jag kommer utgå ifrån att bouppteckningen finns registrerad hos Skatteverket.
Din man äger huset:
När man ärver en fastighet skall man ansöka om lagfart för att bli registrerad som ägare av fastigheten hos Lantmäteriet (20 kap 1 § Jordabalken). Det räcker därmed inte med en registrerad boupptekning för att din man skall äga fastigheten utan han måste även ansöka om lagfart. Ansökan om lagfart görs av din man som ärvt huset av hans pappa och styrks med en kopia av bouppteckningen. Lagfarten är bevis för vem som äger fastigheten. Hur detta görs i praktiken kan du läsa om på Lantmäteriets hemsida: https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/kopa-aga-salja-eller-ge-bort/registrera-agare---lagfart/ansokan-vid-arv/
Detta innebär att din man efter lagfartsansökan blir registrerad ägare av fastigheten. Det spelar alltså ingen roll om din makes pappa gick bor innan eller efter ni gifte er. Ert äktenskap innebär inte att du också äger huset.
Huset är giftorättsgods:
Som huvudregel gäller att en makes egendom utgör giftorättsgods om egendomen inte är enskild egendom (7 kap 1 § ÄktB). Att egendom är giftorättsgods betyder att i det fall du och din man skulle skilja er så ingår egendomen i bodelningen och skall delas lika mellan er. Enskild egendom innebär som motsats till giftorättsgods att egendomen inte ingår i bodelningen. Huset kan bli enskild egendom till exempel genom testamente eller att din man fått huset i gåva med villkor om att huset skall utgöra enskild egendom (7 kap 2 § ÄktB). Huset kan även bli enskild egendom genom att ni kommit överens om det i ett äktenskapsförord (7 kap 3 § ÄktB). Jag tolkar det som att din man fått huset genom arv från hans pappa och inte genom gåva. Du berättar att det inte fans något testamente efter din mans pappa. I din fråga framgår inte om du och din man upprättat ett äktenskapsförord. Jag utgår därför ifrån att huset utgör giftorättsgods.
Att huset utgör giftorättsgods får konsekvenser för dig och din man. Om ert äktenskap skulle upplösas innebär det att huset kommer att ingå i bodelningen (10 kap 1 § ÄktB). Det innebär i praktiken att värdet av giftorättsgodset (huset) kommer delas lika mellan er vid en skilsmässa. I det fall någon av er väljer att ta över huset kan den personen därför komma att behöva kompensera den andra parten ekonomiskt för värdet av huset.
Hoppas detta besvarar din fråga. Tveka inte att höra av sig om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar,
Maja Levin Stensson
Rådgivare