Rörande bodelning m.m.

Jag och min man äger ett hus gemensamt, 50% var. Vi har ett äktenskapsförord som endast hanterar det vi tog in i boet som fortsatt privat egendom. Han tjänar betydligt mer än mig, jag är dessutom arbetslös just nu. Han har genom åren bestämt, beställt och betalat förbättringar på hus och trädgård som tex solpaneler. Nu vill han lägga in en miljon till i huset för att minska räntekostnaderna framöver. Och vill samtidigt ändra vår ägarfördelning. Kan han göra det utan att jag vill ändra vår fördelning? Kan han retroaktivt kräva att inkludera kostnader för solpaneler och andra förbättringar på hus och trädgård? Beslut som jag inte varit med och tagit.

Lawline svarar

Rättsliga utgångspunkter och bedömning

Huvudregeln vad gäller makars egendom är att en makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom, vilket följer av 7 kap. 1 § äktenskapsbalken (1987:230), vidare ÄktB. Vad som är enskild egendom framgår av 7 kap. 2 § ÄktB där bl.a. anges att sådan egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild är enskild egendom.

Makar kan endast genom upprättande av ett äktenskapsförord bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom, 7 kap. 3 § ÄktB. Det innebär att, för det fall ni vill ändra ägarfördelningen i fastigheten på ett sätt som ska ha en påverkan på en framtida bodelning, måste detta ske genom upprättande av ett nytt äktenskapsförord av vilket det följer att ni justerat respektive ägarandel. Ni kan ju självfallet justera ägarandelen utan att reglera detta genom äktenskapsförord, men då kommer respektive andel att tas upp i en kommande bodelning, där det i egentlig mening är mest gynnsamt att inneha den mindre ägandeandelen. Anledningen är att det vid en förestående bodelning är så att man ser till de tillgångar och skulder respektive make har. När man subtraherat skulderna från tillgångarna på respektive makes sida ska nettot läggas samman och därefter delas lika mellan makarna. Den make som har mindre tillgångar och större skulder kommer således att gynnas vid en sådan likadelning. Om man vill undvika en sådan likadelning måste man genom äktenskapsförord stipulera att fastigheten eller det som utgör makarnas bostad ska undantas bodelning så som enskild egendom.

Med andra ord, din make kan inte utan ditt samtycke reglera din äganderättsandel i fastigheten. Och även om han skulle få igenom en sådan justering kommer den fortsatt att beaktas vid en kommande bodelning om inte justeringen har reglerats i ett nytt äktenskapsförord och det av detta följer att er gemensamma bostad, fastigheten, ska utgöra enskild egendom och således undantas eventuell framtida bodelning.

Vad gäller kostnader som lagts ned på det gemensamma hemmet gäller i korthet följande. Som huvudregel gäller att investeringar i det gemensamma hemmet tillkommer båda makar. Om den ena maken således svarar för en renoveringskostnad kan denne inte åberopa denna som en kostnad ska komma honom tillgodo vid en kommande bodelning om det inte samtidigt finns ett avtal om försträckning (sedvanligt låneavtal) i grunden, t.ex. om det mellan makarna upprättats ett skuldebrev som stipulerar att det föreligger en skuld makarna emellan.

När två makar lever i ett gemensamt hem presumeras att makarna bekostar olika saker i hemmet, varför all egendom som befinner sig i makarnas vård som utgångspunkt presumeras vara giftorättsgods om inget annat har föreskrivits, exempelvis genom äktenskapsförord. Att påstå att någon kostnad eller utgift retroaktivt ska tillräknas den ena maken som en skuld vid en eventuell bodelning kan endast göras gällande om det även finns ett låneavtal i grunden. Det innebär att den make som påstår att en investering i ett gemensamt hem utgör ett lån mellan makarna också bär bevisbördan för sitt påstående. I civilrättsliga ärenden gäller som utgångspunkt beviskravet styrkt.

Det ska vidare anmärkas att hela syftet med likadelningen som äger rum vid en bodelning har som syfte att jämna ut de förmögenhetsskillnader som kan uppstå i ett äktenskap, särskilt ett som varat under en icke obetydlig tid. Det är inte sällan som makarna har olika lön och i övrigt olika förmögenhetsrättsliga förhållanden, vilket bl.a. kan bero på hur makarna exempelvis tagit ut föräldraledighet m.m. Det innebär således att den make som väljer att lägga ned mera pengar på förhållandet således får stå sitt kast om denne samtidigt inte upprättat ett äktenskapsförord avseende investeringarna eller skuldebrev som redogör för att det finns en faktisk skuld. Vad gäller frågan om skuldebrev ska vidare åter nämnas att den make som har minst tillgångsnetto vid bodelningen är den som gynnas av likadelningen. En skuld till den andre maken kommer således att gynna den make som är skyldig pengar jämfört med den som har en fordran.

Sammanfattningsvis får jag, mot bakgrund av det ovan anförda, låta meddela att du inte behöver gå med på någon justering av äganderättsandelarna i fastigheten om du inte önskar det. En justering av äganderättsandelarna, om en sådan skulle bli, kommer vidare att vara till din fördel vid en kommande bodelning, så länge ni inte samtidigt upprättar ett nytt äktenskapsförord av vilket det framgår att ert gemensamma hem och bostad, fastigheten, ska vara undantagen reglerna om bodelning i ÄktB. Under sådana förhållanden missgynnas du av att justera ert ägande i fastigheten eftersom du endast kommer få ut så stor del som motsvarar ditt ägande så som enskild egendom.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning