Vilka krav kan man rikta mot en säljare som sålt stöldgods?

2021-02-20 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej !Jag har köpt en bil från en firma i Stockholm 2019 , nu försöker jag att sälja den men det visar sig att bilen har varit stulen under 2017 , det gör det svårt att sälja bilen eftersom ingen vågar göra affär med en sån bil .Jag undrar då om jag kan kräva från firman att dom tar tillbaka bilen och betalar det som är kvar av bilen , eftersom dom nämnde aldrig att bilen have varit sluten när vi köpte den från dom.Tack för hjälpen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill ha reda på vilka anspråk du kan rikta mot en säljare som sålt stöldgods. Först tänker jag dock att det kan vara bra att redogöra för vad ett godtrosförvärv är eftersom jag utgår ifrån att du förvärvat bilen i god tro.

Om godtrosförvärv

I detta fall innebär det att du köpt den ifrågavarande bilen av en firma som inte varit berättigad att sälja den, men du trodde det. Du ska med andra ord inte ha misstänkt att bilen varit stöldgods. Enligt huvudregeln i Lag (1986:796) om godtrosförvärv av lösöre (GFL) får du äganderätt till bilen eftersom du också fysiskt har den i din besittning (2 § GFL). Den rättmätige ägaren har dock rätt att ta tillbaka bilen genom lösen (betalning) inom sex månader från dess att ägaren fått kännedom om vem som innehar bilen. Förutsättningen är att bilen olovligen tagits från denne, vilket den med största sannolikhet har om den blivit stulen. När sex månader förflutit tillfaller bilen dig (3 § GFL).

Om konsumentköp

Jag utgår ifrån att du köpt bilen i egenskap av privatperson. Detta innebär att Konsumentköplagen (1990:932) (KKöpL) är tillämplig. Om den rättmätige ägaren har rätt att återfå bilen föreligger ett rättsligt fel och du har rätt att i första hand kräva omleverans av säljaren (21a § och 26 § KKöpL). Om det inte blir tal om omleverans kan du hävda rätt till prisavdrag eller hävning (få tillbaka pengarna) enligt 28 § KKöpL. Detta förutsätter dock att du reklamerar bilen och det rättsliga felet inom skälig tid från dess att felet upptäcktes (23 § KKöpL). Om ytterligare skador uppkommit till följd av det rättsliga felet har du rätt till skadestånd enligt 30 § KKöpL.

Sammanfattningsvis

Om du köpt bilen och förvärvat den genom ett godtrosförvärv har du rätt att gentemot firman hävda att det föreligger ett rättsligt fel om den rättmätiga ägaren har rätt till bilen. Du kan då hävda omleverans eller, om det inte kommer i fråga, prisavdrag eller hävning och på så sätt få tillbaka dina pengar. Du måste dock ha reklamerat det rättsliga felet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Maja Fagerholm
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1320)
2021-12-02 Kan jag enligt konsumentköplagen kräva ersättning av säljaren för uppkomna reparationskostnader?
2021-12-01 När övergår risken för en vara på köparen?
2021-12-01 Skadestånd om säljaren inte kan leverera varan
2021-11-30 Kan jag häva köp av gardiner på grund av en skarv?

Alla besvarade frågor (97709)