Vilka för- och nackdelar finns det med äktenskapsförord?

FRÅGA
Hej!Mina vänner ska gifta sig och har kommit fram till att både tillgångar som finns innan äktenskapet och det som intjänas under äktenskapet ska vara enskild egendom (regleras i äktenskapsförord). Även det som ersätter enskild egendom samt avkastning ska vara enskild. De är insatta i vilka konsekvenser detta får vid en eventuell bodelning rent juridiskt, men det vore värdefullt att få er syn på saken gällande vilka för- och nackdelar som kan finnas med detta upplägg. En fördel är såklart att man inte riskerar att behöva dela upp sin egendom vid en bodelning. Men en nackdel måste väl vara att den som t ex är hemma mer med barnen inte får ta del av den andra makens tillgångar som hen har kunnat tjäna in under tiden, vid en eventuell bodelning? Finns andra aspekter som är viktiga att ha med sig när man skriver ett så här strikt äktenskapsförord? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det finns många anledningar till att vilja skydda sin egendom genom äktenskapsförord. Exempelvis kan någon av makarna fått ett arv från sina föräldrar, någon av makarna har barn från tidigare förhållanden eller om någon av makarna är företagare. Vid t.ex. en skilsmässa kan även ens företag ingå i bodelningen vilket kan bli problematiskt för verksamheten. Äktenskapsförord kan även vara aktuellt om makarna har olika stora ekonomiska tillgångar, om man delar ett sommarhus med släkten eller om man har någon betydelsefull egendom (t.ex. en tavla eller annat med såväl stort ekonomiskt värde som affektionsvärde).

Nackdelarna är, precis som du är inne på, att den make som eventuellt är hemma mer med barnen inte får ta del av den andra makens tillgångar vid en eventuell bodelning. I praktiken är nackdelarna större för den av makarna som har färre tillgångar, än den som har stora tillgångar. Om båda makarna har någorlunda likvärdiga tillgångar blir givetvis nackdelarna även mindre.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå23 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-19 14:07
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (995)
2019-09-14 Göra egendom enskild
2019-09-08 Får en make göra stora investeringar utan samtycke från den andra maken?
2019-09-05 Äktenskapsförord samt dess påverkan på arv
2019-09-04 Kan en make lämna en gåva utan den andre makens samtycke?

Alla besvarade frågor (72960)