Vid flerfaldig brottslighet kan åtalen behandlas i samma rättegång

2021-08-11 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Hejsan, jag har blivit kallad till rättegång för grov olovlig körning pågrund av att mitt körkort blev återkallat, nu i onsdags var jag tvungen att ta bilen då min samåkning-bil meddela mig en 30 min innan jag börja.Nu tänker jag inte röra bilen mer,Dom skrev även in misstänkt drograttfylla men det är jag ganska säker på är Imovane(Zopiklon igår, som jag har utskrivet. för min kissticka reagerade på B-vilket var benzo men det är sömntabletter.(The effects of Zopiclone are similar to benzodiazepines.)Detta blir ju andra grova körningen så jag undrar vad som händer som men första rättegång nu? Bakas den ihop med denna?9 September är ju kallad till GB tingsrätt för grov olovlig körning, en trams rättegång jag hat redan erkänt och förlorat och tar gärna strafföreläggande och de trodde dom hos polisen också.Men vad händer nu? Ska jag ha 2 rättegångar?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om du måste ha flera olika rättegångar om du har blivit åtalad för flera brott

Din fråga regleras i rättegångsbalken (RB)

Om någon är åtalad för flera brott kan åtalen behandlas i samma rättegång

Huvudregeln om någon har åtalats för flera brott är att åtalen handläggs i en rättegång. För att det ska vara aktuellt att ha flera rättegångar krävs att det skulle vara till fördel för brottmålets handläggning (45 kap. 3 § RB). Anledningen till detta är att det blir dyrt att hålla flera rättegångar om samma tilltalade person begått flera brott av liknande art.

Vad innebär detta för dig

Det är omöjligt för mig att med säkerhet svara på vad som kommer att hända, eftersom jag saknar kännedom om relevanta omständigheter. Det är rätten som beslutar om sådant som rör rättegång. Det jag kan säga är att du förmodligen inte kommer att ha flera rättegångar. Med störst sannolikhet kommer alla dina åtal att handläggas under en och samma rättegång.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Du är varmt välkommen att inkomma med fler frågor till Lawline om du har ytterligare funderingar.

Med vänliga hälsningar,

Anna Manders
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1199)
2021-10-23 Åtalsunderlåtelse
2021-10-05 Är man icke skyldig eller oskyldig om man inte döms för brott av domstolen?
2021-09-30 Kan en jurist vara användbar när man avser att överklaga?
2021-09-30 Hur kommer jag i kontakt med någon som kan hjälpa mig med rådgivning?

Alla besvarade frågor (96515)