FrågaKÖPRÄTTKöplagen24/07/2018

Vem står för transportkostnader vid köparens hävning av köpet?

Hej!

Vem ombesörjer transportkostnader av ett köp som köparen vill häva och inte säljaren. Står köparen för transporten tillbaka till säljaren eller är det säljaren som mottager godset som måste stå för transportkostnaderna. Detta är mellan 2 privatpersoner?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Då det är fråga om två privatpersoner, gäller köplagen och inte konsumentköplagen. Detta då det är ett jämlikt partsförhållande där ingen är näringsidkare.

Enligt köplagen har köparen rätt att häva köpet dels vid dröjsmål, och dels vid fel i varan. Det första du bör göra är alltså att konstatera att en hävningsgrund föreligger enligt köplagen. Hävning på grund av säljarens dröjsmål regleras i 25 § köplagen, medan hävning på grund av fel i varan regleras i 39 § köplagen.

Skadestånd vid fel i vara regleras i 40 § köplagen, medan skadestånd vid säljarens dröjsmål regleras i 27 § köplagen. I 67 § köplagen specificeras sedan vilka skador som kan ersättas vid skadestånd på grund av säljarens avtalsbrott. Här sägs att bland annat olika utgifter som uppstått av avtalsbrottet ska ersättas. Transportkostnader för att få tillbaka varan som hävts är alltså sådan kostnad som ska ersättas av säljaren vid dennes avtalsbrott, då det är en utgift som köparen inte hade haft om det inte vore för hävningen.

Det är alltså säljaren som ska stå för transportkostnader då köparen häver ett köp, då det är en utgift som beror på säljarens avtalsbrott.

Hoppas mitt svar hjälpt dig! Vill du läsa mer i köplagen kan du göra det genom att klicka på länkarna.


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo