Rätt att häva eller lämna tillbaka bil vid köp mellan privatpersoner
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Köplagen (KöpL) för att besvara din fråga, då den gäller vid köp av lös egendom mellan privatpersoner.
Dispositiv lag
Enligt 3 § KöpL är lagen en dispositiv lag, vilket innebär att det ni avtalar mellan er tar företräde framför lagen. Nu vet jag inte exakt vad som framgår av ert avtal, men i vart fall så har ni avtalat att ingen ångerrätt eller garanti gäller.
Fel i vara
Är varan felaktig och beror det inte på köparen eller något förhållande på hans sida, får köparen enligt 31--40 §§ kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet samt dessutom kräva skadestånd. Han får även hålla inne betalningen enligt 42 § (30 § KöpL)
En vara som säljs ska i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet. Om inte annat följer av avtalet, skall varan ha egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell. Om varan avviker från detta eller i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, är varan att anse som felaktig (17 § KöpL).
Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet. Varan skall dock inte anses felaktig, om säljaren varken kände till eller borde ha känt till uppgifterna. Detta gäller dock inte om om uppgifterna har rättats i tid på ett tydligt sätt (18 § KöpL).
Även om varan har sålts i "befintligt skick" eller med ett liknande allmänt förbehåll skall den anses felaktig (19 § KöpL), om
- varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet,
- säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet, eller
- varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta.
Köparen får inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet. Har köparen före köpet undersökt varan eller utan godtagbar anledning underlåtit att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får han inte såsom fel åberopa vad han borde ha märkt vid undersökningen, om inte säljaren har handlat i strid mot tro och heder (20 § KöpL).
Köparens klagomål
Ni skriver att köparen hörde av sig och klagade på batteriet, då han trodde det var en plug in hybrid medan bilen är en vanlig hybrid och ej ladningsbar, vilket enligt er framgick av annonsen. Om detta stod i annonsen så har ni uppfyllt er upplysningsplikt och köparen kan inte hävda detta som ett fel. Att någon annan säljer bilen billigare har ingen betydelse, ni har avtalsfrihet mellan er som köpare och säljare och får själva komma överens om priset.
Om ovan beskrivna är det enda som köparen åberopar som fel i varan, så föreligger inget fel i varan. Köparen har då inte heller rätt att häva köpet eller liknande.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,