Vem står för kostnaderna för målsägandebiträdet?

FRÅGA
Hej!Min sambos dotter har polisanmält sin gamla arbetsgivare för sexuella trakasserier och nu har åklagare beslutat att ta detta vidare till åtal.Tidigare i veckan fick dottern frågan om hon ville ha ett målsägarbiträde och som vi förstod så skulle inte detta medföra ngn kostnad för henne.Men vad händer om han som är anmäld inte blir fälld, kommer hon då ev. får stå för några kostnader?mvh.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är domstolen som förordnar målsägandebiträde när förundersökningen har inletts. Det är staten som står för kostnaderna för målsägandebiträdet och det kostar ingenting för målsägande själv. Om den tilltalade döms för brottet kan det hända att hen få betala tillbaka kostnaderna för målsägandebiträdet till staten. Din sambos dotter kommer således aldrig kunna bli tvungen att stå för kostnaderna för ett målsägandebiträde som domstolen har förordnat, däremot kan den tilltalade behöva göra det.

Vänligen,

Astrid Niva-Lindmark
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB10 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-15 11:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (187)
2019-08-21 Vem betalar rättegångskostnaderna i ett tvistemål om mobilabonnemang?
2019-08-15 Vem står för rättegångskostnaderna för en tilltalad som frikänns?
2019-08-15 Vem står för kostnaderna för målsägandebiträdet?
2019-08-11 Vad utgörs rättegångskostnader av?

Alla besvarade frågor (72211)