Vem är underhållsskyldig för staket på tomtgräns?

2017-06-19 i Fastighet
FRÅGA
Hej!Mellan oss och vår granne finns ett nu fallfärdigt staket på tomtgränsen. Staketet har funnits både före vi och grannen köpte husen. Vi vill nu renovera staketet med grannen, men han hävdar att vi äger det och ansvarar för de eftersom stolparna står åt vårat håll (mitt på tomtgränsen) och därför ska vi stå för arbete och kostnader. Vi anser att staketet är gemensamt. Staketet ser för hemskt så att man får skämmas , "grannen" bor själv inte i huset som är en mindre hyresfastighet utan hyr ut och slipper se eländet. Vad gäller?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rättsförhållanden mellan grannar regleras i 3 kap. jordabalken. Den som nyttjar en fastighet ska visa skälig hänsyn till sin omgivning, dvs. grannar ska visa varandra skälig hänsyn (3 kap. 1 § jordabalken).

Enligt praxis gäller att om ett staket står på tomtgränsen äger båda grannarna staketet och därmed är också båda grannarna underhållsskyldiga. Detta gäller såvida det inte finns ett skriftligt avtalsservitut som reglerar vem som ska underhålla staketet.

Sammanfattningsvis om staketet står mitt på tomtgränsen (och inte enbart på er tomt) är både ni och grannen underhållsskyldiga för staketet.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (577)
2021-07-21 Vad gäller vid nyttjande av samägt fritidshus?
2021-07-21 Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?
2021-07-16 Är det tillåtet att flytta löv till en grannes tomt?
2021-07-16 Får man ta bort grenar på en grannes träd som växer in på en tomt?

Alla besvarade frågor (94254)