FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 25/03/2018

Veckovila för arbetstagare

Hej. Jag jobbar enligt ett schema 8 dagar på och 6 dagar ledig och det innebär att varje pass är helgarbete, nu vill min arbetsgivare att jag tar ut 4 veckors semester 20 dagar men sedan måste jag vara i tjänst 31 dagar för att mina kollegor ska få sin semester är detta rimligt??

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arbetstiderna för arbetstagare regleras bland annat i arbetstidslagen.

En arbetstagare ska ha minst trettiosex timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar s.k. veckovila, 14 § arbetstidslagen.

Genom ett kollektivavtal som godkänts av en central arbetstagarorganisation får de aktuella reglerna i arbetstidslagen åsidosättas, 3 § 1 st arbetstidslagen. Det innebär att om du eller din arbetsgivare är bunden av ett kollektivavtal gäller reglering om arbetstidens förläggning i kollektivavtalet före lagen.

De villkor som följer av ett kollektivavtal är dock ogiltiga om dessa innebär sämre villkor än vad som följer av EU:s direktiv om arbetstidens förläggning. Av direktivet framgår att en arbetstagare ska ha minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en period om sju dagar, art. 5.

Detta innebär att den lägsta veckovilan är 24 timmar. Det är på så vis inte lagligt att arbeta 31 dagar i sträck utan att ha minst 24 timmars sammanhängande ledighet varje vecka.

Om du önskar vidare hjälp råder jag dig att ta kontakt med vår juristbyrå som kan hjälpa dig vidare i ärendet.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Joel MyreniusRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000