Inhyrd personal och 24-månadersregeln – vad gäller för kundföretag?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!
Den angivna bestämmelsen i fråga reglerar ett kundföretags skyldigheter mot arbetstagare som varit uthyrda till kundföretaget under lång tid. Enligt första stycket ska kundföretaget erbjuda arbetstagaren en tillsvidareanställning hos företaget under förutsättning att arbetstagaren har genom uthyrning varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en ramtid om 36 månader. Syftet med lagen är att främja möjligheten för arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag att få tillsvidareanställning hos kundföretaget, se prop. 2021/22:176 s. 177 och EU-domstolens dom den 14 oktober 202 i de förenade målen C-681/18 beträffande tolkningen av artikel 6 av direktiv 2008/104/EG. Om ett kundföretag, i syfte att kringgå arbetstagarens individuella rättigheter, ger exempelvis ett oskäligt erbjudande i syfte att arbetstagaren ska tacka nej, kan emellertid åtgärden angripas rättsligt i enlighet med Arbetsdomstolens praxis, se till exempel AD 1986 nr 50.
Det finns å andra sidan ingen bestämmelse som reglerar situationen om ett kundföretag säger upp en arbetstagare innan tidsfristen om 24 månader. En arbetsgivare kan därmed välja att upphöra inhyrningen innan tidsgränsen uppnås under förutsättning att man beaktar de avtalsvillkor man kommit överens om med bemanningsföretaget, se här.
Huruvida det kan ses som ett kryphål eller inte kan diskuteras. Däremot finns det inget direkt lagförbud mot att ett kundföretag systematiskt avslutar inhyrningen före 24 månader för att undvika konsekvenserna av 12 a §. Ingen skyldighet uppstår förrän de 24 månader har passerat, se prop. 2021/22:176 s. 469. I stället för att främja möjligheten att få tillsvidareanställning hos kundföretag kan det ha en motsatt effekt och leda till fler uppsägningar, vilket diskuteras här.
Sammanfattningsvis har kundföretag inga skyldigheter enligt 12 a § förrän en inhyrd arbetstagare varit placerad på samma driftsenhet i över 24 månader under en 36-månadersperiod. Det är därför tillåtet att avsluta inhyrningen dessförinnan. Även om detta kan uppfattas som ett sätt att kringgå lagen, finns inget uttryckligt förbud mot ett sådant agerande.
Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar,