Väktare om dömd för brott

FRÅGA
Hej,jag undrar om får utbilda sig till väktare om man är dömd för olaga hot o sexuell ofredande?(ett sms o 2 dickpicks)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det enkla svaret är i regel nej. Enligt lag om bevakningsföretag 10 § så är den kontrollerande myndigheten Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollerar så att bevakningspersonal är lämplig i form av medborgerlig pålitlighet, laglydighet och personlig lämplighet. Det innebär att de kontrollerar belastningsregister och även ibland misstankeregistret beroende på vilken typ av väktartjänst du ska ha.
Eftersom det kostar bevakningsföretaget dels för en eventuell utbildning och dels för varje person som ska lämplighetsprövas hos Länsstyrelsen så gör de flesta företag en för-kontroll, alltså begär ett utdrag från belastningsregistret och påvisar det att du är dömd för brott så kommer detta i förlängningen leda till ett avslag hos Länsstyrelsen och då avslutar man anställningsprocessen redan där.

Undantagen som görs ska vara av väldigt ringa art och helst ligga längre bak i tiden för att godkännas.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara Jarius
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Jag AFdriver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-03 13:55
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ordningsvakt och väktare (44)
2019-10-15 Ordningsvakter neka underåriga
2019-10-02 Väktare om dömd för brott
2019-09-29 Ordningsvakter som utfört en skyddsvisitation
2019-05-19 Får en väktare avvisa någon? Även fråga om väktares bemötande mot enskild.

Alla besvarade frågor (73856)