FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt13/11/2015

Vad syns i utdrag från belastningsregistret inför anställning vid skola?

Hej

Det är så att jag är studerande och läser till lärare för gymnasiet, jag blev tagen efter att ha hållt 1 gram hash åt en vän och fått dagsböter för ringa narkotika. Min fråga nu är syns det i mitt belastningsregister vill även påpeka att jag syftar på belastningsregistret man söker när man ska jobba i skola?

Lawline svarar

Hej,

Tack för din fråga och för att du har valt att ställa den till oss på Lawline.

Din fråga aktualiserar lagen om belastningsregister, vilken du hittar här. Frågan rör även bestämmelser i skollagen, vilken du hittar här.

Enligt skollagen måste den som erbjuds en anställning lämna ett utdrag ur belastningsregistret för att kunna anställas (se https://lagen.nu/2010:800#K2P31S1). Enligt lagen om belastningsregister är det polismyndigheten som ansvarar för registret (se https://lagen.nu/1998:620#P1S1) och registret ska innehålla uppgift om den som genom dom har ålagts påföljd för brott (se https://lagen.nu/1998:620#P3S1). I ditt fall rör det sig om påföljden dagsböter för brottet ringa narkotikabrott.

Fem år efter domen tas uppgiften att du påförts böter för ringa narkotikabrott bort ur registret (se https://lagen.nu/1998:620#P17S1). Såvida du inte begår några nya brott kommer det alltså inte stå några sådana uppgifter om dig i utdrag från belastningsregistret om fem år.

Du har enligt lagen rätt att få ta del av samtliga uppgifter ur registret som rör dig själv om du skriftligen begär det. Eftersom du även behöver ett registerutdrag om dig själv enligt skollagen har du också rätt att få ett begränsat utdrag ur registret. Detta begränsade utdrag ska då endast innehålla uppgifter om domar där påföljd har dömts ut för mord, dråp, grov och synnerligen grov misshandel, människorov, samtliga former av sexualbrott, grovt rån samt brott mot griftefriden och om annat brott begåtts samtidigt som något av de nyss nämnda, så ska även det framgå (se https://lagen.nu/1999:1134#P22S3). Ur det registerutdraget som du har en skyldighet att visa vid en eventuell anställning kommer brottet ringa narkotikabrott med andra ord inte att framgå.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo