Varför får man inte ta med dricka till rökrutan?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!
Såsom du nämner är det inte tillåtet att röka och samtidigt förtära alkohol i krogens rökrum. Förbudet återfinns i 6 kap. 6 § lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter. Bestämmelsen är utformad så att det dels inte får bedrivas någon servering eller liknande verksamhet i rökrummen när rökning pågår, dels att varken mat eller dryck får tas med in i dessa utrymmen.
Skälet till restriktionerna beträffande förbudet mot servering eller liknande verksamhet i rökrummen torde bero på att regeringen i största möjliga utsträckning vill begränsa den tid som de restauranganställda måste vistas i rökrummen och därigenom bli utsatta för passiv rökning. Förbudet mot att ta med mat eller dryck motiveras även där med att regeringen vill minimera den tid som de anställda exponeras för passiv rökning, se prop. 2003/04:65 s. 24. Arbetstagare ska endast tillfälligt behöva gå in i rökrummet och därigenom exponeras för tobaksrök – exempelvis för att tömma askkoppar eller plocka undan – och vakter eller annan personal kan i olika situationer behöva ingripa i rökrummet, se a.prop. s 29.
Hoppas detta gav dig svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Vänliga hälsningar,