Vad ska jag göra om jag inte har några vittnen som kan bevittna mitt testamente?

Hej!

Om jag har inga vittnen för att underskriva mitt testamente vad jag ska göra då?

Tack!

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Du undrar vad du ska göra, då du inte har några vittnen som kan bevittna ditt testamente. Jag kommer först att gå igenom formkraven för testamente, därefter vilka som inte får bevittna ett testamente. Jag kommer kort att gå igenom vad nödtestamente innebär, och avslutningsvis ge dig råd om vad du kan göra nu.

Formkrav för upprättande av testamente

Frågor som rör den legala arvsordningen samt testamente regleras i Ärvdabalken. I Ärvdabalken 10 kap 1 § (här) framgår att ett testamente ska upprättas skriftligen med två vittnen. Vittnena ska vara närvarande samtidigt. När vittnena är närvarande ska den som upprättar testamentet (testator) antingen skriva under testamentet, eller "vidkännas sin underskrift". "Vidkännas sin underskrift" innebär att den som upprättat sitt testamente redan har skrivit under testamentet, och bekräftar för de två vittnena att det är hans/hennes namnteckning.

Vittnena ska skriva under testamentet. De måste känna till att det är ett testamente de bevittnar, men behöver inte känna till innehållet. Detta framgår av Ärvdabalken 10 kap 1 § (här). Enligt lagen ska testamentsvittnena utöver sina namn anteckna hemvist och yrke, vilket framgår av Ärvdabalken 10 kap 2 § (här). Det är för att de ska kunna gå att identifiera. Vittnena ska även anteckna vilket datum de bevittnade testamentet, vilket framgår av Ärvdabalken 10 kap 2 § (här). Det kan vara praktiskt om de antecknar exempelvis personnummer också, även om det inte är ett lagkrav.

Det är inte obligatoriskt, men vanligt att ha en vittnesmening. Vittnesmeningen brukar vara följande: "Att [namn på den som upprättat testamente], som vi känner personligen, denna dag med sunt och fullt förstånd och av fri vilja i vår samtidiga närvaro förklarat ovanstående förordnande vara [hans/hennes] yttersta vilja och därunder tecknat sitt namn, intygar vi som särskilt anmodade testamentsvittnen".

Det är viktigt att tänka på att även tillägg och ändringar av testamente behöver bevittnas för att bli giltiga. Detta framgår av Ärvdabalken 10 kap 6 § (här).

Vilka som inte får bevittna ett testamente

I Ärvdabalken 10 kap 4 § (här) regleras vilka som inte får bevittna ett testamente. Vittnena måste vara minst 15 år, och får inte ha någon allvarlig psykisk störning. Make, sambo eller nära släktingar får inte vara testamentsvittnen. Vilka släktingar som inte får bevittna testamente räknas upp i den nämnda paragrafen. En person som berörs av testamentet får inte heller vara vittne, man kan alltså inte bevittna ett förordnande till sig själv.

Nödtestamente

Nödtestamente regleras i Ärvdabalken 10 kap 3 § (här). Om någon på grund av sjukdom eller nödsituation inte kan upprätta ett testamente enligt de formkrav som finns, går det att upprätta ett nödtestamente. Detta kan göras på två sätt, antingen genom att skriva ner och underteckna testamentet för hand, eller att muntligen uppge sitt testamente inför två vittnen. Om den som upprättar ett nödtestamente överlever nödsituationen, har han eller hon tre månader på sig att upprätta ett testamente enligt formkraven i Ärvdabalken 10 kap.

Vad du kan göra nu

För att ditt testamente ska bli giltigt behöver du två vittnen, det finns tyvärr inget sätt att komma runt det formkravet. Jag rekommenderar att du funderar över om det finns några i din bekantskapskrets som kan vara vittnen. Det ska vara vittnen som känner dig, men det får inte vara exempelvis make, sambo, nära släktingar eller någon som berörs av testamentet (se Ärvdabalken 10 kap 4 §, här). En möjlighet är att du ber exempelvis några grannar eller arbetskamrater att bevittna ditt testamente. Det är viktigt att tänka på att vittnena ska vara närvarande samtidigt.

Man kan givetvis upprätta ett testamente på egen hand, men det kan vara bra att ta hjälp av en jurist. Om du vill anlita en jurist från Lawline, så kan du boka en tid via länken här.

Om du har fler frågor är du välkommen att ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny HedinRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning