Testamenterad egendom som enskild egendom med överlåtelseförbud
Frågan du ställde var: Vill upprätta ett estamente till 2 barn C och M. M är hos fogden och jag vill upprätta ett testamente där så mycket som möjligt går till C. Båda är med på detta. Jag är ensamstående och har inte så mkt på banken men äger ett litet hus som är värderat till 2 000 000. I detta hus kommer en god vän att bo och förvalta/renovera huset när jag dör. Så arvet delas ut när han efter ett par år flyttar. Mina barn är med på detta. Jag vill att deras arv ska bli enskild egendom.Frågan är hur ett sådant testamente ska utformas ? /
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) samt Utsökningsbalken (UB) för att besvara din fråga.
Enskild egendom enligt testamente
Om du vill att arvet dina barn får efter dig ska vara enskild egendom behöver det endast framgå av ett testamente. Där kan du enkelt skriva att allt som dina barn ärver efter dig skall fortsatt vara enskild egendom, samt avkastning från denna egendom. Då blir även avkastning från fastigheten enskild egendom för dina barn.
Laglott
Bröstarvingar (dina barn) har alltid rätt till hälften av deras arvslott, den så kallade laglotten (7 kap. 1 § ÄB). Om ett testamente inskränker på en bröstarvinges laglott har denne rätt att påkalla jämkning av testamentet, för att utfå laglotten (7 kap. 3 § ÄB). Allt utöver laglotten förordnas dock fortfarande enligt testamentet. Om du endast har två bröstarvingar så motsvaras vardera arvslott av 50 % av din kvarlåtenskap. Vardera laglott blir därför 25 % av din kvarlåtenskap.
Bröstarvingen måste påkalla jämkning inom sex månader från det att denne delgivits testamentet (14 kap). Det räcker att bröstarvingen tillkännager sitt anspråk till testamentstagaren. Observera att om bröstarvingen inte framställer ett sådant krav inom sex månader blir testamentet gällande trots att det kränker laglotten.
Om du genom ett testamente inskränker på Ms laglott har M fortfarande rätt att jämka testamentet för att utfå 25 % av din kvarlåtenskap (om du endast har dessa två bröstarvingar). Om du vill undvika detta kan M bland annat avsäga sig rätten till arv efter dig, men det är helt upp till M och inget som denna kan tvingas till. Det finns dock en annan sak att göra. Se följande rubrik.
Undanta arv från utmätning
Enligt 4 kap. 2 § Utsökningsbalken (UB) får egendom utmätas för skulder, i den mån det inte är undantaget enligt en bestämmelse i UB.
5 kap. 5 § UB stadgar att utmätning inte får ske av egendom som enligt testamente inte får överlåtas. Det är viktigt att det framgår av testamentet att egendomen inte får överlåtas. Skulle testamentet däremot enbart föreskriva att egendomen inte får utmätas, så blir dock utfallet annorlunda. Ett sådant ”utmätningsförbud” saknar verkan och hindrar inte alls utmätning.
“Beträffande den lott som tillfaller mitt barn M meddelar jag följande föreskrift. Sedan denne erhållit sin testamentslott får den erhållna egendomen inte överlåtas - det råder ett överlåtelseförbud.”
Du kan därmed upprätta ett testamente där dina barn får fastigheten. Du kan stadga där att C får 75 % av din kvarlåtenskap och att M får 25 % av kvarlåtenskapen. Då kan M inte jämka testamentet, eftersom denna får ut sin laglott. Du kan utöver det stadga att allt som C och M ärver ska vara enskild egendom såväl som avkastningen därav, och att egendomen som ärvs inte får utmätas - det råder ett överlåtelseförbud. Då kan kronofogden inte utmäta de 25 % som M får ärver efter dig.
Observera att ett överlåtelseförbud öven omfattar att mottagaren inte själv får sälja fastigheten.
Nyttjanderätt
Du kan testamentera att fastigheten ska gå till dina barn, där du själv avgör hur stora andelar de ska få var av fastigheten, men att din vän får nyttjanderätt på fastigheten tills denne går bort. När vännen går bort kommer således att fastigheten per automatik enligt testmentet att tillfalla dina barn enligt andelsfördelningen du stadgat. En nyttjanderätt är exakt vad det låter som - rätten att nyttja egendom, men utan rätten att överlåta den på något sätt. Med nyttjanderätt kan din vän därför endast bruka fastigheten, inte sälja den.
Sammanfattning och råd
Du kan utforma ett testamente hur du vill. Om testamentet inskränker på Ms laglott kan denne dock jämka testamentet för att utfå lotten. Om M inte jämkar testamentet så delas arvet ut enligt testamentet, så det är möjligt att testamentera allt till C - om M inte jämkar. Du kan emellertid testamentera att den ärvda egendomen inte får överlåtas, vilket hindrar kronofogden från att utmäta den. Då kan du testamentera så att M får sin laglott via testamentet. Du kan även skriva med att den ärvda egendomen samt avkastning därav ska vara enskild egendom - då ingår den inte i potentiella framtida bodelningar. Om du vill att din vän ska ha nyttjanderätt på din fastighet tills din vän går bort, och därefter ska dina barn erhålla fastigheten, kan du skriva så i testamentet. Det är väldigt viktigt att du skriver att dina barn ärver fastigheten (enligt en fördelning du önskar), men att din vän har nyttjanderätt på fastigheten tills denne går bort, varpå fastigheten till fullo tillfaller dina barn.
Om du har fler frågor om ditt ärende, eller om jag tolkat din fråga fel, är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Med vänlig hälsning,