Vad måste vara skrivet för hand vid e-blankett?

2017-08-21 i Formkrav
FRÅGA
Hej! När jag fyller i en ansökan på datorn (e-blankett), är det bara underskriften som måste vara för hand (egenhändiga namnteckning med bläckpenna), eller måste ort, datum, och namnförtydligande OCKSÅ vara egenhändigt (eller kan jag skriva det på datorn)?Anledningen till frågan är ju att dessa är kopplade till själva underskriften.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I Sverige finns inga formkrav för avtal, utom i vissa fall, t.ex. vid bostadsköp. Det innebär att du i teorin aldrig behöver fylla i något för hand eller elektroniskt. Därmed blir det upp till den som upprättar avtalet att bestämma vad den vill ha för formkrav. I teorin har även du en röst i detta men när det är formavtal med stora företag som har man ju ofta inte så mycket att säga till om i praktiken, det blir så att säga take it or leave it.

Kolla alltså med företaget om du vill vara säker. De måste skriva om signaturen krävs egenhändigt och analogt. Annars är det upp till dig och då brukar jag själv skriva ortnamn och datum digitalt och ha en paintversion av min signatur som jag kan klistra in. Ibland kan man bara bocka i en ruta om att man accepterar avtalsvillkoren.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång du har en juridisk fråga!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Formkrav (174)
2021-07-04 Är avtal bindande utan signatur?
2021-07-03 Är muntliga avtal lika bindande som skriftliga?
2021-04-30 Min fru kommer att bli blind och få problem med underskrifter, hur gör hon?
2021-04-29 Vilka får bevittna en framtidsfullmakt?

Alla besvarade frågor (94270)