Kan SMS utgöra ett bindande avtal?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag förstår det som att du undrar huruvida en överenskommelse på SMS kan utgöra ett bindande avtal. Jag kommer därför att utgå från det i mitt svar nedan. Avtalsrättsliga regler och principer framgår av lagen om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område (AvtL).
En grundläggande avtalsrättslig princip är att bindande avtal kan komma till stånd oberoende av dess form. Det gäller för de flesta typer av avtal, men det finns en del undantag vad gäller till exempel fastighetsöverlåtelser (1 § tredje stycket AvtL). Avtalets bindande effekt påverkas alltså oftast inte av på vilket sätt det har ingåtts. Det som avgör är istället om det funnits ett anbud och en efterföljande accept som överensstämmer med varandra (1 § första stycket AvtL).
Svaret på din fråga är således att en överenskommelse som ingåtts på SMS kan vara precis lika avtalsrättsligt bindande som vilket annat avtal som helst. Däremot är den stora frågan huruvida det ni diskuterat på SMS kan ses som ett anbud och en accept i den bemärkelse som krävs för att ett avtal ska komma till stånd. Jag har för lite information för att ta ställning till det i nuläget, men en en tumregel brukar vara att ett anbud ska innehålla ett erbjudande eller löfte med ett preciserat innehåll utan att innehålla någon reservation om att avtalet inte är bindande och därutöver ska det rikta sig till en bestämd adressat. Ett anbud kräver alltså en beskrivning av när, vad och hur prestationen som förhandlas ska ske. En accept ska i sin tur överensstämma med anbudet och bekräfta att innehållet i sin helhet accepteras.
Hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,