Vad kan man kräva för skadestånd vid försening och fel i vara?
Vår köksleverantör är kraftigt försenad av slutleveransen av vårt kök. Köksbänken är ojämn och ska justeras. Likaså fungerar inte alla lådor som det ska. Dessutom har dom helt underlåtit att leverera stänkskiva. Köksbyggnationen kom igång i slutet av juni och är således ännu inte färdigt.
Vi har fått hålla inne 25 000 kr för förseningen. Inget annat är avtalat. Vi anser att dom är i dröjsmål. Min fråga är nu vilka skadestånd kan vi kräva dom på?
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vilken lag som ska tillämpas beror på vad som utgör den dominerande delen av avtalet. I det här fallet utgår jag att köpet av köket utgör det största delen av avtalet och inte installationen av köket.
Jag utgår ifrån att du har köpt köket i egenskap som konsument, i så fall ska konsumentköplagen (KkL) tillämplig, 1 § KkL.
Det finns två frågor att utreda i ditt fall. 1)Förseningen 2)Fel i varan.
1) Förseningen
En säljare anses i dröjsmål om varan avlämnas försent och detta inte beror på något förhållande på köparens sidan, desamma gäller om varan inte avlämnas alls, 9 § KkL.I ditt fall har säljaren underlåtit att leverera stänkskiva samt är vad som framgår av informationen försenad med allt annat också. En köpare har rätt till skadestånd vid dröjsmål, 10 § KkL. Säljaren är dock inte skadeståndsskyldig om dröjsmålet beror på något som är utanför hans kontroll och som han inte hade kunnat förväntas räknas med vid köpet och vars följder han inte heller hade kunnat undvika, 14 § KkL.Eftersom det finns för lite information kan jag inte bedöma om det är fråga om ett dröjsmål som ligger utanför hans kontroll. Det är dock säljaren som ska bevisa att dröjsmålet låg utom hans kontroll. Om han inte kan bevisa det har ni rätt till skadestånd för den skada ni har lidit av förseningen. Ni kan här också välja mellan att kräva fullgörelse eller häva köpet, 10 § KkL. Både krav på skadestånd och ev hävning av köpet måste dock meddelas till säljaren inom skälig tid, 15 § KkL.
2) Fel i varan
Utifrån er beskrivning föreligger det fel i varan, genom att lådor och köksbänk inte fungerar som de ska, 16 § KkL. Enligt 22 § KkL får köparen kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet om varan är felaktig. I första hand har dock säljaren rätt att själv försöka avhjälpa felet om detta kan göras inom skälig tid och utan extra kostnad, samt utan väsentlig olägenhet för köparen, 27 § KkL. Dessutom har man rätt att kräva skadestånd förutsatt att det är som vid försening inte heller är fråga om en situation som låg utanför säljarens kontroll, 30 § KkL. Vid fel i varan måste konsumenten meddela felet till säljaren genom en reklamation enligt 23 § KKL.
Skadeståndets omfattning vid dröjsmål och vid fel i varan omfattar ersättning för utgifter, inkomstförlust samt annan förlust på grund av dröjsmålet eller felet, 32 § KkL. Ni måste med andra ord ha lidit en skada som kan kopplas till dröjsmålet eller felet. Det kan exempelvis handla om att man måste stanna hemma någon timme från jobbet för att ta emot säljaren. Man är dock skyldig att försöka begränsa skadeståndets omfattning, 42 § KkL. Enligt förarbetena är man därför skyldig om det är möjligt att kunna utnyttja sin fritid för dessa saker. Det vill säga, om säljaren kan komma på helgen eller någon gång mitt i veckan då köparen är ledig så bör man inte som köpare be de komma en dag då man annars arbetade. Då har man inte försökt begränsa skadeståndets omfattning.
Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga!Med vänlig hälsning