Vad kan man göra om säljaren har uppgett felaktiga uppgifter vid ett bilköp?
Hej, vi köpte en bil från en privatperson som hade importerat bilen från Frankrike. Han uppgav att bilen hade komplett servicebok och servade på Ford i Frankrike , och att allt finns i den digitala service boken, vilket är inget som vi kan se utan endast verkstad/ford. Nu när bilen gått sönder och verkstaden kollar den digitala serviceboken så finns det ingenting från Frankrike. Vi försökte få tag på förre ägaren men fick endast tag på dåvarande flickvännen som vi swishade pengar till för bilen, och hon sa att han flyttat till Malta med sin nya familj. Vi misstänker att han lurat oss helt. Ska vi anmäla honom för bedrägeri? Försäkringen tar inte skadan pga ej komplett servicebok?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag:
Först och främst kan jag konstaterat att eftersom du har köpt varan av en privatperson och inte ett företag blir köplagen tillämplig vilket inte har samma tvingande regelverk som konsumentköplagen som hade använts mot ett företag. Huvudregeln vid köp av en privatperson är att varan säljs i det skick som ni har avtalat om. Det finns stora möjligheter för en säljare att friskriva sig från ansvar vid fel i en vara genom köplagen. Trots att det är lättare att friskriva sig ifrån ansvar som säljare finns det ändå möjlighet att påpeka fel i en vara vid köp från en privatperson. En vara anses som felaktig om den inte följer de egenskaper och kvalitéer som finns i avtalet. Det kan också ses som fel om det rör sig om uppgifter som säljaren har påtalat inför köpet och som har påverkat ett eventuellt köp (17-18 § köplagen)
Är det så att ett fel upptäcks i vara kan man som köpare få lov att göra vissa påföljder gällande. När det rör sig om en felaktig uppgift kan det vara svårt med avhjälpande eller omleverans. Däremot kan det fortfarande vara möjligt att begära prisavdrag eller att häva köpet (38-39 § köplagen)
När bedrägeri blir tillämpligt:
Bedrägeri innebär att en person lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Vilseledandet måste medföra att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd (9 kap. 1 § brottsbalken). Är det så att omfattningen av bedrägeriet är ringa kan det istället ses som ringa bedrägeri (9 kap. 2 § brottsbalken). I ert fall med bilen kan det vara svårt att visa att personen själv vann något genom att säga att bilen hade en komplett service bok och det därför kan vara svårt att få igenom bedrägeri. Däremot finns det en bestämmelse om en person vilseleder någon annan och denne drabbas av ekonomisk skada vilket kallas oredligt förfarande (9 kap. 8 § brottsbalken) Här krävs det inte att personen som vilseleder själv vinner något på vilseledandet.
Hur du kan gå vidare med din fråga:
Av din fråga att döma verkar det som att ni hade avtalat om att bilen skulle ha en komplett servicebok, eller i alla fall att serviceboken var något som säljaren hade påtalat inför köpet och det var av betydelse för att ni skulle köpa bilen. Stämmer det är det ett fel i varan och ni kan då begära att säljaren häver köpet eller ni får pengar tillbaka. Är det problem att få säljaren att häva köpet är det möjligt att ta det till rätten och får ni ”rätt” där kan ni ansöka hos Kronofogden att få utmätning på prisavdraget. Det är dock viktigt att tänka på att det kan vara en kostsam och utdragen process. Det skulle också kunna vara tänkbart att anmäla säljaren för oredligt förfarande eller bedrägeri om ni kan påvisa en vinning för honom.
Hoppas ni fick svar på er fråga!