FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 01/01/2020

Vad kan man göra när arbetsgivaren inte betalar ut lön?

Hej. Jag jobbar hos en tjej i ett stall och vi har kommit överens om en lön på 100kr i timmen. Det tog några försök innan jag fick henne att säga en lön vi skulle köra på men det vi bestämde va då timlönen. Jag har nu jobbat hos henne i ca 2 månader utan att få någon lön. Har vid flera tillfällen frågat hur hon vill betala ut den(många i hästbranschen betalar svart trots att det ej är lagligt). frågade senast i måndags hur hon ville göra och fick som svar att vi kunde ta det nästa gång jag skulle jobba(jobbar bara lördag och söndag). Det är nu söndag och jag har kontaktat henne utan svar. Vår kommunikation sker på messenger och hon har varit inne och läst utan att svara. Vad ska jag göra om jag inte får svar inom kort?(även skickat mitt nummer för att hon ska kunna ringa men detta meddelande har hon inte sett)

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Tillämplig lag

Eftersom din fråga berör arbetsrätt och lön så är lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL (enligt 1 § MBL), tillämplig. Även räntelagen kommer beröras.

Måste ett anställningsavtal vara skriftligt?

Ett anställningsavtal måste inte vara skriftligt utan kan även ingås genom konkludent handlande. Detta innebär att ett avtal ingås genom att du har varit på arbetsplatsen och utfört arbete åt din arbetsgivare. Att ni endast har ett muntligt anställningsavtal gör dock att du måste bevisa att det föreligger ett anställningsförhållande, vilket era konversationer på messenger kan tänkas göra beroende på innehållet.

Försenad lön

Först och främst är det självfallet inte tillåtet att arbetsgivaren inte betalar ut lön till en arbetstagare, men eftersom det nu har skett så har du fått en fordran på arbetsgivaren (alltså har arbetsgivaren en skuld till dig) som skulle ha betalats dagen då du skulle ha fått lön. För den tid som går över har du även rätt till dröjsmålsränta (3 § räntelagen).

Om din arbetsgivare är bunden av ett kollektivavtal kan denne även genom dröjsmålet bryta mot avtalet och bli skadeståndsskyldig (54 och 55 § MBL).

Hur ska du göra för att få din lön?

Först och främst skulle jag råda dig att vända dig till arbetsgivaren en sista gång och framställa ditt krav och tala om att du även har rätt till dröjsmålsränta från det datum då ni kom överens om att lönen skulle ha betalats. Skulle denne trots detta inte betala lönen kan du vända dig till Kronofogden och ansöka om betalningsföreläggande här.

Sammanfattning

Du har givetvis rätt till din lön och dessutom till dröjsmålsränta från den dag då lönen egentligen skulle ha betalats ut. Mitt råd till dig är att försöka komma överens med arbetsgivaren genom att kontakta denne en sista gång. Skulle arbetsgivaren trots det inte betala ut lönen kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Hoppas att du fick svar på din fråga och lycka till!

Med vänlig hälsning,



Julia-Saga HerholdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000