Vad kan man göra för att inte förlora överskriven stuga till dotterns sambo?

2017-05-26 i Gåva
FRÅGA
Hej.Har skrivit över min del av en sommarstuga till min dotter, som nu delar den med min syster. Min dotter är sambo och har två barn. Har sambon någon rättighet till stugan? Om jag vill att vi ska behålla stugan, så länge jag finns, måste vi då skriva något avtal? Undrar också över, om min dotter och syster vill sälja stugan, har jag då något att säga till om? Vill gärna veta, om det finns ngt jag kan göra för att inte förlora stugan helt, då den är ett arv från min fader. Med vänlig hälsning.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag utgår från att du menar att givit din del av stugan såsom en gåva till din dotter. När det gäller sambors rätt till varandras egendom är huvudregeln att endast sambors gemensamma bohag och bostad ska delas lika (3 § sambolagen). Här ingår emellertid inte egendom som huvudsak används som fritidsändamål d.v.s. en sommarstuga (7 §). Sambons rätt till stugan beror alltså på hur mycket din dotter och hennes sambo använder stugan och om den i huvudsak kan anses såsom ett fritidsändamål.

Vad du kan göra för att vara helt säker på att sambon inte kan ta del av stugan är att skriva ett avtal med villkor om att stugan ska vara mottagarens (din dotters) enskilda. Ett sådant avtal garanterar att din dotters sambo aldrig kommer ha rätt till stugan - se 4 § 1p. Detta förutsätter såklart att din dotter accepterar villkoret om sådant avtal inte förelegat tidigare.

Vad gäller din dotters och systers rätt att sälja stugan så har du i nuläget ingenting att säga till om. Det råder emellertid avtalsfrihet och om du, din dotter och din syster kommer överens om att ingen får sälja stugan utan samtligas samtycke, vore ett sådant avtal helt okej. Tänk bara på att skriva ned/skriva under alla avtal och använd gärna ett eller två vittnes underskrifter om så är möjligt. Detta för att underlätta eventuella bevissvårigheter ifall framtida tvist skulle uppstå.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh,

Nina Erlandsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (758)
2021-11-27 Kan jag ge del av fastighet till min partner?
2021-11-23 Vad händer när något som har utlovats i gåva ärvs bort?
2021-11-22 Kan min partner ge mig en del av hans lägenhet som gåva?
2021-11-20 Måste barnen meddelas om man ger bort gåva?

Alla besvarade frågor (97338)