Vad kan jag göra om katten jag köpt har fel ras?

2019-10-27 i Köplagen
FRÅGA
Hej. Jag hittade en kattunge på blocket. I annonsen stod det att katten var en norsk skogkatt samt att båda föräldrarna var det också. Katten kostade 5200.köparen ville ha en handpenning, dum som jag var så swischade jag över pengarna. När jag fick en ny uppdaterad bild på kattungen såg den inte alls ut som en skogkatt. Jag visade bilder för en vän som jobbar på djursjukhuset som visade för en vetrinär som sa klart och tydligt att det inte var norska skogkatter. Jag pratade med köparen att jag inte tror att kattungen är äkta och att jag vill ha mina pengar tillbaka. Hon vägrar swischa tillbaka dom. Nu har hon lagt ut kattungen på blocket igen till försäljning. Kan hon göra såhär trots att jag har tingat honom. Jag har inte avsagt mig köpet, bara ifrågasatt äktheten på kattungen.Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga är köprättslig. Beroende på om du köpte från en privatperson eller ett företag/person som handlade i näringsverksamhet kan olika lagar aktualiseras. Jag kommer utgå från att du köpt från en privatperson. Svaret på din fråga blir dock densamma oavsett men med hänvisning till olika lagar.

Jag kommer utreda svaret på din fråga nedan och sedan kort sammanfatta svaret i slutet.

Har ni ingått ett köpeavtal?

En första fråga som måste utredas är om ni träffat ett avtal om köp av kattungen. Det finns inga formkrav för hur ett sådant måste gå till för att vara giltigt. Det kan antingen ske uttryckligen genom att en av er ger ett bud som den andra accepterar eller ske konkludent. Med det senare menas att ni agerar som om ett köpeavtal ingåtts.

Av din fråga framgår inte riktigt hur din kontakt med säljaren såg ut i och med att du swishade över handpenningen. Jag skulle gissa att ni hade någon form av konversation, antingen genom sms, telefon eller liknande. Har du sagt att du vill köpa kattungen så har du gett ett anbud. Antagligen har säljaren godtagit det och bett dig swisha handpenningen. Det är en accept och ett avtal om kattungen har då ingåtts.

Att be om pengarna åter är att häva köpet

När du inser att kattungen du köpt inte är en norsk skogskatt vill du ha tillbaka dina pengar. Du har genom att framföra det kravet reklamerat köpet och krävt hävning som påföljd. Med det menas att köpet inte ska ske, kattungen inte ska lämnas till dig och att det du betalat ska återlämnas. Inom juridiken kallas det för att prestationerna ska återgå (64 § köplagen).

För att kunna häva köpet behöver det vara ett väsentligt fel på "kattungen"

För att ha rätt till att reklamera och häva köpet krävs det ett fel i köpt vara, dvs. kattungen (30 § köplagen). En vara kan vara felaktig på flera sätt. Ett fel är att varan inte stämmer överens med vad som följer av avtalet (17 § köplagen). Frågan bli då vad ni avtalat om. Det som ingår i avtalet är det som ni vid köpet sagt eller skrivit. Du kontaktade säljaren eftersom du såg annonsen på blocket. Jag antar att du hänvisat till blocketannonsen, exempelvis genom att säga att du ville köpa kattungen i annonsen. Då ingår annonsen i avtalet och kattungen ska därför vara en norsk skogskatt. Att den inte är det utgör därmed ett fel i varan.

För att ha rätt att häva köpet krävs också att felet är så kallat väsentligt (39 § köplagen). Utan att veta vilken ras katten du istället erbjöds är så borde felet vara väsentligt.

Vad får det för konsekvenser får dig?

Under förutsättning att ni ingått ett köpeavtal om kattungen i annonsen på blocket har du rätt att häva köpet. Genom att reklamera och kräva pengarna tillbaka har du framfört ett krav på att så ska ske. Det får två konsekvenser. För det första behöver säljaren inte lämna över kattungen. Säljaren behåller kattungen och får därför lägga upp den på blocket på nytt och sälja den till någon annan. För det andra har du rätt att få dina pengar tillbaka.

Säljaren har därför inte rätt att vägra lämna tillbaka pengarna. En handpenning får säljaren normalt behålla om köparen drar sig ur affären. Det gäller dock inte i det här fallet då du reklamerat ett fel och hävt köpet.

Mitt råd till dig om du vill ha kattungen är att du förklarar för säljaren att du har rätt att häva och få tillbaka pengarna men att du har ett annat förslag. Eftersom det är fel på varan eller kattungen så kan du istället för att häva kräva prisavdrag (37 och 38 §§ köplagen). Alltså att du ska få kattungen men mot en kostnad på mindre än 5200 kr, beroende på hur mycket du är beredd att betala. Glöm inte att handpenningen du redan betalat ska ingå i den kostnaden. Godtar inte säljaren det förslaget får du häva köpet och kräva handpenningen tillbaka.

Sammanfattningsvis kan sägas att du har rätt att få tillbaka pengarna och säljaren behålla kattungen. Säljaren kan därför lägga upp den på blocket för försäljning igen. Vill du trots felet köpa kattungen kan du ta tillbaka hävningen och istället kräva prisavdrag. Godtar inte säljaren det får du istället häva köpet och kräva tillbaka pengarna.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen med en ny!

Vänligen,

David Naud Björklund
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1099)
2020-01-21 När gäller avtal med telefonförsäljare?
2020-01-14 Köpt vara kommer inte fram, vad gör jag?
2020-01-01 Vem bär ansvaret för fel i vara vid köp mellan två privatpersoner?
2019-12-31 Vem har att bevisa att en vara är felaktig i ett köp mellan två privatpersoner?

Alla besvarade frågor (76500)