Vad kan du förvänta dig för ersättning för personskada?

FRÅGA
Hej,jag och en vän har en undran om skadestånd .Jag var på Mc-Donalds och tog en kaffe . Efter första klunken känner jag att det smakar ruskigt illa och får direkt irritationer i halsen och tungan domnar och får små blåsor , när vi pratar med personalen och 114114 så ser vi muggen sjunka ihop och kaffe sipprar ut. Efter kontakt med giftcentralen blev vi ombedda att direkt uppsöka akuten, där det blev prover mm och de villa ha kvar oss för observation , vilket vi tackade nej till. Nu när vi varit i kontakt med MC och träffade resturang chefen blev vi erbjudna utlägg för läkar kostnad , samt 20 värde menyer var vilket vi tycker är lite fel. Därav denna fråga.Vi tackade nej till detta och väntar nu på att MC försäkringsbolag ska höra av sig .Skulle man kunna få en hint om vad vi skulle kunna kräva av MC ?Hoppas verkligen på ett svar, tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

I ditt fall rör det sig om, som du kanske redan förstått, om skadeståndslagen.

Beräkning av ersättning
I ditt fall handlar det om en personskada, som ska ersättas enligt skadeståndslagen 2 kap. 1 §. Ersättning för sakskada beräknas genom att värdet för reparation eller eller värdet av saken i sig. Beräkningen av skadeståndet för personskada bestäms i 5 kap. 1 § skadeståndslagen och ersättningen ska omfatta:

- Sjukvårdskostnader

- Inkomstförluster

- Fysiskt och psykiskt lidande

Jag vet inte om inkomstförlust är aktuellt i ditt fall, men eventuella sjukvårdskostnader och ersättning för lidande i sig ska alltså ersättas.

Vad krävs för att få ut skadestånd?
Kravet för att få skadestånd är dock att skadan ska ha uppstått uppsåtligen eller genom vårdslöshet, vilket också framgår av 2 kap. 1 § skadeståndslagen. Jag skulle vilja säga att detta talar till din fördel.

Stämningsansökan
Du kan lämna in en stämningsansökan mot ”MC”, jag vet inte om du redan gjort detta, men i annat fall kan du följa länken.

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (222)
2021-09-26 Hur kräver man ersättning för en misslyckad plastikoperation?
2021-09-17 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-09-10 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-08-18 Kan man få ut ersättning för ful ärrbildning?

Alla besvarade frågor (97674)