Vad innebär ex officio och processbehörighet?

2019-07-22 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
i vilket sammanhang använder man begreppet ex officio ange ett exempel på när begreppet används. samt ett exempel på processbehörighet.
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Ex officio innebär att en myndighet tar upp/inleder ett ärende på eget initiativ, exempelvis om Karolinska slarvat bort viktiga papper kan JO (justitieombudsmannen) på eget initiativ begära en utredning. Vid ex officio behöver alltså allmänheten inte anmäla någon myndighet, utan myndigheten tar tag i saken på eget initiativ.

Processbehörighet är rätten för en part att själv eller genom ombud agera i rättegång. Omyndiga personer har inte processbehörighet och därför måste företrädas av sin förmyndare. En omyndig person kan inte förmå rättshandlingar som t.ex. att ingå avtal. Sammanfattningsvis saknar personer processbehörighet när de inte kan förmå rättshandlingar.

Återkom gärna vid ytterligare funderingar!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Z1 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-22 21:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (931)
2019-09-21 Vad menas med tredskodom m.m
2019-09-16 Vad är skillnaden mellan laga kraft, negativ rättskraft och positiv rättskraft?
2019-09-12 Om en person står åtalad för flera grova brott, behandlas de då i separat av olika åklagare eller kan de tas upp under samma rättegång?
2019-09-03 Vad innebär skälig tid?

Alla besvarade frågor (72978)