Vad har vi för rättigheter gentemot vård hyresvärd när denne vill sälja?

2017-10-12 i Hyresavtal
FRÅGA
Vi (jag, min fru och tre barn under18) hyr sedan cirka en och en halv månad tillbaka övervåningen av en villa som gjorts om till eget boende. Plötsligt dyker ägaren upp och meddelar att han skall sälja gården och återvända till Norge. Detta kommer ske när som helst nu. Vilka rättigheter har vi som hyresgäster gentemot Värden? Vi är inte uppsagda ännu.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att värden ni hyr övervåningen av hyr ut till er utanför näringsverksamhet och att värden inte hyr ut flera lägenheter. Om det är så är privatuthyrningslagen tillämplig (1 § privatuthyrningslagen). Om värden hyr ut i näringsverksamhet eller om denne hyr ut två lägenheter och ni är de andra som hyr blir andra regler tillämpliga. Om så är fallet så återkom gärna i en kommentar så ska jag redogöra för vad som gäller då.

Privatuthyrningslagen

Om ni inte har avtalat om någon hyrestid så gäller avtalet för obestämd tid och måste sägas upp för att upphöra att gälla. Om ni inte har avtalat om längre uppsägningstid så får er hyresvärd säga upp avtalet att upphöra att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen (3 § privatuthyrningslagen). Hyresvärden ska säga upp hyresavtalet skriftligt om ni hyrt i mer än tre månader i följd när uppsägningen sker, så om hyresvärden väntar ytterligare en och en halv månad från att du skrev frågan med att säga upp ert avtal, så måste denna göra det skriftligt (12 kap. 8 § JB). I privatuthyrningslagen finns inga regler om besittningsrätt så ni har inga andra rättigheter mot er värd än att bo kvar under uppsägningstiden.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95697)