Vad har man för rätt som samägare av ett hus

2019-09-30 i Samägandeavtal
FRÅGA
Om laglotten utgörs av ½ av en bostadsrätt hur länge kan den andra ½-ägaren sitta kvar utan att sälja och därmed hålla inne min laglott?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om samägande finner man i samägandelagen (SÄL).

Om din laglott är en halv bostadsrätt äger du den halvan oavsett vad den andre parten väljer att göra med sin andel. Du kan tex sälja din andel om du vill. Du kan inte tvinga den andre parten att sälja sin andel, men du kan tex erbjuda att köpa den andres andel. Som samägare måste ni båda vara överens om någon ska göras med huset som helhet, tex om det ska byggas om (1 § SÄL). Även om du inte kan tvinga den andre ägaren att sälja sin del har du enligt 6 § SÄL rätt att få genom en offentlig auktion av huset.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Carl Lohmander
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
02Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-30 10:40
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (486)
2019-10-22 Samägande av bil
2019-10-17 Följer samäganderättsavtal med vid överlåtelse av andel i fastighet?
2019-10-06 Hur avstyckar jag samägd fastighet?
2019-09-30 Kan jag tvinga fram försäljning av samägd bostad?

Alla besvarade frågor (73866)