Uppsägning av delägarskap i bostadsrätt enligt avtal

Hej! Jag har en kompis som ägde en bostadsrätt till 100 %, men lät sin bror köpa in sig i bostaden med 10 % så att de idag är delägare till bostadsrätten. I kontraktet mellan delägarna som de båda har undertecknat, skrev de att uppsägningen av delägarskapet skulle ske skriftligen och undertecknas av båda parter. Nu vill den ena parten säga upp avtalet, men denne tänker göra det via sms eller genom att lägga ett brev i den andres brevlåda utan att båda parter har undertecknat det. Är det verkligen ett korrekt tillvägagångssätt och vad måste finnas med i uppsägningen? I det här fallet är delägandet skapat i syfte för att min kompis bror ska kunna bo där. Det finns dock inget uttalat hyresavtal mellan delägarna, vilket gör att det inte finns en uttalad hyresvärd och hyresgäst. Det jag har kunnat läsa mig till är att det ska gå att säga upp ett hyresavtal via sms eller ett brev, men är det samma sak som gäller när det kommer till att säga upp det skrivna kontraktet mellan de två delägarna i den aktuella bostadsrätten? I den här situationen är de även oense om upplägget i uppsägningsavtalet eftersom den ena parten vill ha ett mer omfattande uppsägningsavtal för sin egen säkerhet pga en tidigare incident, medan den andre parten anser att det ska räcka med ett enkelt uppsägningsavtal likt hur du säger upp en hyresrätt. Vad har ni för råd till min kompis och dennes bror?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att kalla din kompis som ursprungligen ägde 100% för A, och dennes bror för B.


I Sverige har vi två centrala principer; avtalsfrihet och att avtal ska hållas. Med vissa begränsningar kan man fritt avtala om mycket i Sverige. Detta innebär också att för att avgöra vad som är rätt och fel i samband med avtal måste avtalets skriftliga lydelse, och den förmodade avsikten hos parterna, tolkas. Avtalets innehåll ska sedan följas av parterna.


Om B endast hade betalat hyra för att bo i bostadsrätten, medan A fortfarande ägde 100%, så hade det varit en annan sak. I detta fall äger B 10% av bostadsrätten. Det är därför inte en fråga om hyresvärd och hyresgäst, även om paraleller i viss mån kan dras till lagstiftningen. I detta fall har A och B istället avtalat om gemensamt ägande av egendom, ett så kallat samägandeavtal. Enligt avtalet ska uppsägningen ske skriftligen, och undertecknas av båda parterna. Den tydligaste tolkningen av avtalet är alltså att en uppsägning av delägarskapet endast blir giltig när B skriftligen meddelat uppsägningen, och på den skriftliga uppsägningen ska både A och B signera. Om det fattas en underskrift så är uppsägningen inte giltig.


Ett SMS blir rimligen inte en giltig uppsägning. Visserligen kan man härleda vem parterna är genom telefonummerna, och parterna kan skriva via sms att de godkänner uppsägningen, men det kan lika väl ha varit någon annan som skickat smset. En skriftlig underteckning blir därför väldigt viktig. Om uppsägningen endast sker via sms skulle det vara väldigt lätt för någondera av parterna att senare hävda att uppsägningen var ogiltig.


Ett brev kan dock däremot fungera. Om B skriver ett brev där denne säger upp samägandeavtalet och undertecknar brevet, så blir det giltigt om A sedan också undertecknar samma brev. Skulle det fattas underskrift från någon av parterna blir det dock inte giltigt.


Mitt råd
För att undvika potentiella framtida problem är mitt råd att A och B sätter sig ned tillsammans. Därefter skriver de att samägandeavtalet upphör. Då får de också skriva på vilket sätt det upphör, exempelvis att Bs 10% ägandeandel återgår till A så att A återigen äger 100% av bostadsrätten. Därefter underteckningar både A och B med sina signaturer och namnförtydliganden. Orginaldokumentet bör sedan sparas på ett säkert ställe, och en kopia bör även göras för säkerhetens skull.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Samägandeavtal? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000