Vad har jag rätt till vid provanställning?
Hej jag provjobbade på en restaurang i 5 dagar,och sen ville jag sluta omdelebart för jag inte var nöjd med lönen o annat, men då tyckte arbetsgivaren jag skulle stanna 2 veckor i uppsägningstid, vilket ju låter konstigt, och även sänkte min lön mot dt vi hade muntligt kommit överens om, och inte heller betalat semesterersättning,
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Regler om vad som gäller vid provanställning återfinns i lag om anställningsskydd (LAS).
Provanställningen
Såväl arbetsgivaren som du själv kan avbryta provanställningen i förtid, här behöver inge skäl till varför man vill avbryta anges.
En provanställning saknar uppsägningstid enligt LAS. Om anställningen avbryts innan provanställningens utgång upphör den omedelbart. Anställningsavtal som jämfört med reglerna i LAS är sämre för arbetstagaren är ogiltiga i den delen, således är avtalad uppsägningstid som utgångspunkt ogiltigt, (2 § 2 st. LAS).
Det är dock tillåtet att avvika från reglerna om provanställning genom kollektivavtal (2 § 3 st. LAS). Om det finns regler i ett kollektivavtal som avviker från 6 § LASgäller dessa. Det är därför viktigt att undersöka om din arbetsplats har kollektivavtal och vilket kollektivavtal du omfattas av. Detta görs genom att utgå från den bransch och verksamhet du är verksam inom. Om uppsägningstid vid provanställning regeras i kollektivavtal, är du som arbetstagare bunden av detta.
Föreligger uppsägningstid enligt kollektivavtalet måste du fullfölja dina förpliktelser under uppsägningstiden. Bryter du mot ditt avtal, kan du bli skadeståndsskyldig om arbetsgivaren lider någon ekonomisk skada av ditt agerande (38 § 1 st. LAS). För att arbetsgivaren ska kunna kräva ersättning krävs dock att denne kan visa på faktisk ekonomisk skada, och att denna har uppkommit som ett resultat av ditt avtalsbrott.
Sammanfattningsvis, om det inte finns kollektivavtal eller om det saknas regler om uppsägningstid vid provanställning i avtalet är det reglerna i LAS som gäller. Av dessa följer att du som arbetstagare har rätt att avsluta din anställning samma dag som du meddelat arbetsgivaren att du vill avsluta provanställningen. Finns det däremot ett kollektivavtal, ska det som sägs i kollektivavtalet gälla.
Lönen
Det finns inget krav på att ett avtal om lön ska vara skriftligt, därmed kan inte arbetsgivaren sänka din lön (1 § avtalslagen).
Semesterersättning
Rätten till semesterersättning och hur den ska beräknas regleras ofta i kollektivavtal. Omfattas du av kollektivavtal måste du därför läsa i det för att se vad som gäller.
Om du inte omfattas av kollektivavtal regleras semesterersättning i semesterlagen (SemL). Semesterersättning är den ersättning du får för de semesterdagar du tjänat in, men inte tagit ut innan anställningens upphörande (28 § SemL). Beroende på om du haft fast lön beräknad per månad eller vecka används sammalöneregeln (16 a § SemL) eller procentregeln, som används för de som inte har bestämd lön per vecka eller månad (ex. timlön) (16 b § SemL). Denna utgör 12 procent av den anställdes sammanlagda lön under intjänandeåret.
Semesterersättningen ska betalas ut senast en månad efter att anställningen avslutas (30 § 1 st. SemL).
Enligt lagen har du således rätt att få ut semesterersättning, om du haft timlön ska denna utgöra 12 procent av din lön. Det är dock, enligt 5 § SemL möjligt att avtala om att semesterledighet inte ska läggas ut om din anställning var avsedd att pågå i högst tre månader. Skulle så vara fallet har du inte rätt till semesterersättning. Det krävs dock att ni har avtalat bort denna rättighet. Det är även viktigt att komma ihåg att det är möjligt att göra avvikelser från semesterlagen i kollektivavtalet, varför du bör titta i detta först.
Hoppas att det var svar på din fråga!
Vänligen,