Vad har grannen rätt att göra om Thujan växer på tomtgränsen och får grannen ändra ett gemensamt staket utan medgivande?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline!
Angående Thujan gäller enligt 3 kap 1 § JB att var och en ska ta skälig hänsyn till sin omgivning. Det innebär att man ska försöka respektera varandras tomter. Det är således korrekt att det bästa är att kommunicera och försöka komma till en lösning tillsammans. Enligt 3 kap 2 § JB får dock en granne ifall gren eller rot tränger in på personens tomt ta bort dessa, om ägarens till fastigheten har getts tillfälle att ta bort de grenar som hänger in på grannens tomt, men inte gjort det. Ifall det stämmer att han har bett er klippa ned den för flera veckor sedan är det möjligt att han har rätt att klippa ned den själv. Ett krav är dock att er Thuja har medfört olägenhet för grannen. T. ex genom att han inte kan plantera något där eller att den växer in på plats där han sitter eller liknande.
I lagen talas dock enbart om gren och rot. Det sägs ingenting om möjligheten att kapa en stam på. Han har således inte haft laglig rätt att såga bort Thujan eller Cypressens stam. Med tanke på att han inte har haft lagstöd utgör det således skadegörelse som ni kan få ersättning för enligt 2 kap 1 § Skadeståndslagen, samt 5 kap 7 § Skadeståndslagen för att bestämma skadans värde.
Angående staketet krävs det enligt 6 kap 1 § 7 p. Plan- och Byggförordningen bygglov för att väsentligt ändra staket. Det framgår inte ifall han har bygglov, men det verkar inte så. Om så inte är fallet har han inte stöd i lag varpå ni kan anmäla till byggnadsnämnden som är tillsynsmyndighet. Enligt 11 kap 20 § PBL kan byggnadsnämnden då förelägga er granne att rätta till staketet inom viss tid. Ifall er granne inte följer föreläggandet får byggnadsnämnden förordna om att åtgärden ska göras på den försumliges bekostnad enligt 11 kap 27 § 3 st PBL.
Hör gärna av dig om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar,
Benjamin von Gohren