Vad händer om man sparkar på en bil i trafik?

FRÅGA
https://lagen.nu/1962:700#K1P2S1Hej, jag vet inte om det räknas som en juridisk fråga men vet inte vem jag ska vända mig till.En dag stannande jag min bil vid en korsning med trafikljus. Det var grönt för mig så jag började köra långsamt fram och det var två killar som promenerade i långsam fart framför min bil och därför tutade jag mot dem. En av killarna sparkade då bilens högra dörr. Då det var vid 20:30 tiden och det var inte många människor runt omkring vågade jag inte stanna bilen och prata med killarna eller ta kort eftersom det var bara jag (tjej) och min bror i bilen. Jag var rädd att sådana människor som sparka så lätt kan vara aggressiva så jag körde iväg. Jag stannade lite senare för att kolla om det blev någon skada och såg att det blev en del repor som syns tydligt. Jag undrar om man kan polisanmäla det och kanske få någon ersättning och även kolla om det finns någon kamera vid den korsningen som kunde ha fångat det. Snälla, behöver hjälp, vet inte vad jag skall göra.Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga regleras i Brottsbalken (brb)

Utifrån din fråga drar jag slutsatsen att personen som sparkat på din bil har begått brottet skadegörelse enligt 12 kap. 1 § Brb. Genom att sparka på din bildörr har personen orsakat skada, det får antas vara så att gärningen har begåtts med uppsåt (jfr 1 kap. 2 § brb). Den som skadar annans egendom kan dömas till skadegörelse med fängelse i upp till 2 år. Du kan även kräva skadestånd enl. 2 kap 2 § skadeståndslagen.

Vad bör du göra nu?

Lämpligen upprättar du en polisanmälan och berättar vad som hänt. Därefter vidtar polisen de utredningsåtgärder som krävs för att eventuell döma någon till brott.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadegörelsebrott, 12 kap. BrB (102)
2020-03-18 Vad man kan bli skyldig till om man råkar krossa ett fönster
2020-03-15 Är de brottsligt att kasta sin kompis mobil?
2019-12-08 Vad händer om man sparkar på en bil i trafik?
2019-11-27 Påföljd vid sladdande med moped på bandyplan

Alla besvarade frågor (78470)