Vad händer om man som köpare skrivit på ett avtal att man inte får häva köpet?
Hej!
Min flickvän köpte ett bord i trä och marmor till vårt vardagsrum.
Tyvärr var bordet tillfälligt slut och hon valde att beställa bordet utifrån butikens katalogbild
Underbilden stod det att bordet är i trä och marmor 6000kr , när bordet levererades så märkte vi att det inte är marmor utan marmorliknande plast.
Problemet är nu att min flickvän skrev på ett standardavtal vid beställningen där hon avsade sig rätten att hävs köpet. Hur ska vi gå tillväga ?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Tillämplig lag och dess bestämmelser:
Jag antar att din flickvän köpt bordet i egenskap som privatperson då du förklarar att ni ska använda det i ert vardagsrum, hon ses då som konsument. Jag antar också att ni inhandlat bordet i en fysisk butik genom att hos butiken lägga en beställning, säljaren ses då som en näringsidkare. Med beaktande av detta blir konsumentköplagen (KköpL) tillämplig då denna lag behandlar köp av konsument från näringsidkare.
Av 3 § KköpL. framgår att avtal utöver de bestämmelser som finns i lagen är giltiga endast om de inte är till nackdel för köparen. Denna bestämmelse finns till för att skydda köparen och innebär helt enkelt att en säljare endast med köpare kan skriva avtal om sådant som för köparen är till en större fördel än vad lagen ger.
Vidare enligt 16 § KköpL. ska varan stämma överens med den beskrivning säljaren lämnat genom att lägga fram en modell (t ex. en produktkatalog). I det fall varan inte stämmer överens med beskrivningen ska varan anses som felaktig.
Köparen får, då en vara är felaktig, kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet. Köparen har dessutom i det fallet rätt att hålla inne med betalning. Se 22 § KköpL. Häva köpet får man som köpare göra i det fall det är av väsentlig betydelse för köparen, se 29 § KköpL. Att få ett bord i plast som man förväntat sig vara i marmor måste anses vara av väsentlig betydelse, särskilt med beaktande av priset på 6000 kr. Dock ska tilläggas att säljaren får innan hävning avhjälpa eller omleverea felet, se 27 § KköpL. Men då din tjej inte vill ha bordet reparerat eller ett nytt bord finns det ingen anledning att heller tillämpa denna bestämmelse.
Observera dock att köparen måste reklamera felet inom skälig tid från dess att felet upptäcktes. Två månader är alltid att se som skälig tid. Se 23 § KköpL.
Vad innebär detta?
Ett avtal om att man som köpare inte ska få häva sitt köp är ogiltigt då det är till nackdel för köparen i förhållande till KköpL. Vid fel i vara har man som köpare rätt att häva sitt köp. I detta fall föreligger ett fel och också en väsentlig betydelse för att häva köpet, lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Din flickvän har alltså rätt att häva köpet trots avtalet.
Vad kan ni göra?
I första hand rekommenderar jag att ni tar kontakt med den butik där bordet köptes och förklarar att ni önskar häva köpet och att det avtal som skrevs inte kan gälla utan att det istället är konsumentköplagens regler som gäller.
I det fall ni inte kan komma överens med säljaren kan ni höra av er till Allmänna reklamationsnämnden som kostnadsfritt prövar tvister just av detta slag. Ni kan göra anmälan här.
Hoppas att detta svar var till din hjälp. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga här på Lawline.
Med vänliga hälsningar,