Vad händer om alla dödsbodelägare avstår arv?

2019-07-19 i Arvsavstående
FRÅGA
Hej och tack för svar! Vad händer om samtliga dödsbodelägare avsäger sig arv/ansvar?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

Bestämmelser om arv och arvsföljd finns i ärvdabalken (ÄB).

Det finns i svensk rätt möjlighet att avstå från arv, vilket kan ske först när arvlåtaren har avlidit. Om en arvinge avstår från sitt arv går dennes arv vidare till nästa person i den så kallade legala arvsordningen. Det finns tre arvsklasser, där den första består av barn och barnbarn, den andra av föräldrar och syskon, samt den tredje av mor- och farföräldrar och mor- och farbröder samt mostrar och systrar. Om man avstår från sitt arv kan denna rätt inte ges till någon annan än den avlidnes legala arvingar.

Om det inte finns någon arvinge som har rätt till arvet, enligt bestämmelserna i ÄB, kommer arvet att gå till allmänna arvsfonden, vilket framgår av 5 kap. 1 § ÄB.

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Ekdahl
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A2BHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-21 14:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (258)
2019-09-26 Kan man avstå sitt arv för att undvika utmätning hos Kronofogdemyndigheten?
2019-09-18 Avsäga sig arv
2019-09-09 Hur avstår man sitt arv till förmån för sin son?
2019-08-27 Kan jag ärva skulder från en polsk släkting?

Alla besvarade frågor (73804)