Vad händer med min egendom om vi går isär eller om han avlider?

Hej!

Jag är fn sambo med en gift man, men han kommer skilja sig inomkort. Jag har en bostadsrätt med lån i mitt namn och lägenheten har jag haft i över 10 årdvs innan vi blev sambos. Vi blev sambos för ca 2 år sedan. Den kan väl aldrig bli aktuell i en bodelning om vi skulle dela på oss?

Om vi gifter oss undrar jag om det är att rekommendera att jag tillser att egendomen jag äger dvs företag och bostadsrätt + besparingar blir enskild egendom. Varför? Jo, min blivande make har barn sedan tidigare + ett särkullbarn och för att undvika att behöva dela "min egendom" med dessa personer om han avlider, är det väl att rekommendera för mig?

Enskild egendom behöver kanske inte göras så länge vi är sambos (jag hade allt innan vi blev det)? Men absolut om vi väljer att gifta oss? Då ska det ske innan giftermålet?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen

Eftersom mannen du bor med är gift så är sambolagen inte tillämplig på ert förhållande (1 § SamboL). Därför blir sambolagens regler om bodelning inte aktuellt på ert förhållande som det ser ut nu. När han har skilt sig kommer reglerna bli tillämpliga på förhållandet men lägenheten kommer inte att utgöra samboegendom eftersom du förvärvade den innan ni träffades (3 § SamboL). Eftersom lägenheten inte utgör samboegendom så ska den inte fördelas mellan er vid en eventuell bodelning (8 § SamboL). Det är endast bohag och bostad som förvärvats för gemensam användning som kan utgöra samboegendom och därför så kan inte t ex ditt företag eller besparingar utgöra samboegendom.

Vad händer om ni gifter er?

Precis som du säger så kan det vara bra fundera på om ni ska göra dina besparingar, din lägenhet och ditt företag till enskild egendom om ni skulle gifta er eftersom dessa annars skulle utgöra giftorättsgods och därför skulle ingå i en bodelning när ert äktenskap upplöses för att någon av er avlider eller för att ni skiljer er (7 kap. 1 § och 9 kap. 1 § ÄktB). Om han skulle avlida först och du har mer tillgångar än honom skulle delar av dina tillgångar bli hans kvarlåtenskap, efter bodelningen, som hans barn skulle ärva eftersom de är barn från ett tidigare äktenskap och därför ärver framför dig som maka (2 kap. 1 § och 3 kap. 1 § ÄB). Om ni gör lägenheten, dina besparingar samt ditt företag till enskild egendom behöver du inte oroa dig för att dessa tillgångar ska ingå i en bodelning.

Äktenskapsförord

Om ni vill göra egendom till enskild egendom inför ett äktenskap så gör ni det genom ett äktenskapsförord. Det går också att göra det under ett äktenskap men om ni gör det inför äktenskapet så har ni det gjort ifall det skulle hända något. Ni måste upprätta äktenskapsförordet skriftligen och båda underteckna det. Sedan måste ni registrera äktenskapsförordet hos Skatteverket (7 kap. 3 § ÄktB).

Vill ni ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord så kan ni få det genom vår avtalstjänst.

Hoppas detta varit till hjälp!

Vänligen,

Hanna RappmannRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning